Svet
0 ogledov

Vladi izglasovali nezaupnico

Odstavljeni premier Emile Boc. Žurnal24 main
Romunski parlament je vladi premierja Emila Boca izglasoval nezaupnico. Opozicija vladi očita, da je državo popolnoma uničila.

Nezaupnico je podprlo 176 poslancev od 258. Opozicija je vlado napadla, da je državo " gospodarsko in moralno uničila", da vlada nezakonito in želi na novembrskih predsedniških volitvah vnovič zagotoviti zmago predsednika Traiana Basescuja.

 
 

Vladi je v čast, da je padla zaradi reform, ki bi ukinile privilegije

Emile Boc, odstavljeni premier

 
Blokada reforme pokojninskega sistema?
Odstavljeni premier Boc je opozicijo obtožil, da želi blokirati reformo pokojninskega sistema. Ta namreč predstavlja del ukrepov, ki jih morajo sprejeti v zameno za 20 milijard evrov vredno posojilo Mednarodnega denarnega sklada, Svetovne banke in Evropske unije.

Problematična odstavitev notranjega ministra

Glasovanje o nezaupnici sta zahtevali desnosredinska Narodna liberalna stranka (PNL) in Demokratična unija Madžarov v Romuniji (UDMR). Do trenj med premierjevo Demokratsko liberarno stranko (PDL) in PSD je prišlo konec septembra, ko je Boc odstavil notranjega ministra Dana Nico iz vrst socialdemokratov. Ti so nato 1. oktobra iz vlade umaknili vse svoje ministre. Potem ko se je PSD odločila, da ne bo več sodelovala v vladi, se je na Boca sprožil plaz obtožb, da je " nezakonito" oblikoval začasno vlado iz članov svoje stranke.
 

Prva padla vlada

Vlada je padla le šest tednov pred predsedniškimi volitvami. Gre za prvi primer odstavitve vlade v pokomunistični Romuniji s pomočjo glasovanja o nezaupnici.


Novi premier morda Klaus Johannis

Zdaj bo moral predsednik države Traiano Basescu imenovati novega premierja, pred tem pa se posvetovati s člani glavnih političnih strank. Obstaja možnost oblikovanja vlade iz strank PSD in PNL. Med kandidati za novega premierja se omenja politika nemškega rodu in župana romunskega mesta Sibiu Klausa Johannisa.
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.