Svet
15 ogledov

Vladi zagrozil z državljansko vojno

Orožje Neil Prescotta. EPA
Orožarski lobi napovedal vojno proti strožjim zakonom. Član National Rifle Association (NRA), največjega orožarskega lobija, je vladi zagrozil celo z državljansko vojno.

Medtem ko ameriška javnost razpravlja o strožjih orožarskih zakonih, je v ZDA spet prišlo do streljanja na neki srednji šoli. Če so mnogi menili, da bo novi incident spremenil mišljenje tistih, ki so proti strožjim ukrepom, jim je Ari Fleischer dokazal, da je ljubezen do orožja pri njih na prvem mestu.

Za CNN je nekdanji član Busheve administracije izjavil, da je 16-letni strelec uporabljal navadno puško in ne polavtomatske, ki jo želi vlada prepovedati. "Naj prepovemo vse puške?“ se sprašuje Fleischer, ki se zavzema za drugačne ukrepe. Kot pravi, je treba na šolah uvesti detektorje kovin ter večjo pozornost nameniti vplivu nasilnih igric in filmov.

Podobnega mnenja je očitno tudi Foxnews. Ti so včerajšnjo vest o streljanju na šoli sicer objavili, temu prispevku pa je sledil prispevek o ženski, ki je z več streli pokončala vlomilca in tako "zaščitila svojo družino".

Ljubiteljev orožja ne premakne nič

Le nekaj ur po streljanju je NRA odpovedal sestanek z ameriškim podpredsednikom, ki se je želel o orožarskih zakonih pogovoriti z vsemi vpletenimi stranmi – z žrtvami, filmarji, ustvarjalci videoigric, lovci in lobiji. Kot so sporočili iz NRA, so razočarani, da se na teh sestankih ne govori veliko o varnosti otrok, ampak ukinitvi ustavne pravice do orožja. Kot poudarjajo, ubija človek in ne orožje.

Biden bo predsedniku že v torek predstavil seznam predlogov. Med ukrepi je omejitev nakupov avtomastkega orožja in strožje preverjanje kupcev orožja. Ljubitelji pušk vsakršno omejitev zavračajo. Na spletni strani Drudge Report so se iz Bidenovih idej ponorčevali s pomočjo ilustracij Hitlerja in Stalina. Radijski voditelj Rush Limbaugh je celo izjavil, da bo Obama ljudem pokradel orožje. Najhujšo izjavo pa si je privoščil član NRA, ki je od pokola na šoli v Newtownu bogatejša za sto tisoč pripadnikov iz Tennesseeja. Ta je na Youtubu napovedal državljansko vojno. "Prvi sem pripravljen streljati. Vsi patrioti morate premisliti, kaj boste storili. Napolnite in očistite svoje orožje, pripravite nahrbtnike in pripravite se na boj,“ je izjavil.

Komentarjev 3
  • mph 13:31 11.januar 2013.

    Mimogrede, ta "član" NRA pa bi moral končati v doživljenjski samici v opozorilo podobnim teroristom.Če pa je cilj, da vsak sam rešuje z orožjem delo policije, pa naj policijo kar ukinejo.

  • mph 13:30 11.januar 2013.

    Ma, če ne premakne nič mafijskih kartelov in trgovcev z drogami, ti od NRA pa so primerljivi z njimi, ne vem, zakaj bi želeli, da se kaj premakne pri njihovi trgovini s smrtjo.

  • feferon 12:25 11.januar 2013.

    Še en dokaz, da predsednik nima nobene moči, ker so orožarski lobiji previsoko zrastli...