Svet
45 ogledov

Vladimir Putin grozi Evropski uniji

Zvezi Nato polzi nadzor nad državo vedno bolj iz rok, zato želi v Afganistan pos Žurnal24 main
"Če bi želel, bi Kijev zavzeli v dveh tednih," Vladimir Putin odgovarja na Natovo napoved, da bodo ustanovili enoto za hitro posredovanje, ki bi jih uporabili ob morebitnem ruskem posredovanju v Ukrajini.

Ruski predsednik je na pogovorih o ukrajinski krizi zagrozil predsedniku Evropske komisije Joseju Manuelu Barrosu, poroča italijanska La Repubblica. Če bo Bruselj stopnjeval sankcije proti Rusiji, bi se lahko končalo z ruskim posredovanjem, namiguje Putin.

V severno atlantskem zavezništvu medtem napovedujejo, da načrtujejo oblikovanje posebne enote za hitro posredovanje, ki bo štela okoli štiri tisoč vojakov in bi lahko ob morebitnem vdoru ruske vojske v Ukrajino na vojno območje prispela že v 48 urah. 

Nova šefica evropske zunanje politike Federica Mogherini medtem opozarja, da vojaško posredovanje v eni največjih evropskih kriz zadnjih desetletij, ne bo prineslo rešitve za nikogar.

Orožje v skladišča v vzhodni Evropi

Voditelj držav članic Nata se bodo o ustanavljanju enote za hitro posredovanje pogovarjali ta konec tedna na srečanju v Walesu. Zavezništvo želi pokazati zobe, zaostruje se namreč kriza v Ukrajini, prav tako se poglablja konflikt v Iraku.

Zavezniki naj bi se pri poveljevanju enotam izmenjevali, večji del nalog za njihovo oblikovanje pa naj bi bil zaključen do konca leta. Vojaki bodo nastanjeni v domačih vojašnicah, zbrali bi se le, ko bi bilo treba posredovati. Na vrhu Nata naj bi se voditelji tudi dogovorili, da bodo orožje in ostale zaloge skladiščili nekje v vzhodni Evropi, da bi bile logistične težave ob morebitnem posredovanju čim manjše. 

Komentarjev 10
  • Žurnalček 15:45 02.september 2014.

    Ne morjo Srbende in Pravoslavci iz svoje kože !

  • Žurnalček 15:43 02.september 2014.

    ki !

  • maresem 11:24 02.september 2014.

    Putin uvaja nacistični način ropanja tujega ozemlja. Upam, da jih dobi slej ko prej po pič...