Svet
21184 ogledov

Začelo se je: Putin napadel Ukrajino

Vladimir Putin, Ukrajina, Rusija, TV nagovor
1/5
Profimedia
Ruse nagovoril med zasedanjem Varnostnega sveta OZN. Ukrajinski predsednik Zelenski razglasil vojno stanje za vso državo.

Ruski predsednik Vladimir Putin je nekaj po četrti uri zjutraj po našem času v televizijskem nagovoru, med zasedanjem Varnostnega sveta ZN v New Yorku, kjer so kritizirali njegove poteze do Ukrajine, naznanil začetek vojaške operacije v tej državi. Ukrajinske vojake je pozval, naj odložijo orožje.

Iz Rusije medtem prihajajo posnetki vojaških vozil, ki se premikajo proti meji z Ukrajino.

Putin je vojno naznanil na televiziji. "Odločil sem se za vojaško operacijo," je dejal in napovedal maščevanje proti vsakomur, ki se bo uprl. Ukrajince je pozval, naj se ne upirajo in odložijo orožje.

Ukrajinski predsednik Volodomir Zelenski je v nagovoru na Facebooku razglasil vojno stanje po vsej Ukrajini. Sporočil je, da Rusija napada "vojaško infrastrukturo" in obmejno stražo. "Brez panike, pripravljeni smo na vse, zmagali bomo," je povedal. Medtem je sicer že govoril po telefonu z ameriškim predsednikom Joejem Bidnom.

Biden: Rusija bo odgovarjala pred svetom

Po naznanitvi napada na Ukrajino se je kaj hitro oglasil ameriški predsednik Joe Biden. "Ves svet moli za Ukrajince, ki trpijo neizzvan in neupravičen napad ruskih vojaških sil. Predsednik Putin se je odločil za vojno, ki bo privedla do katastrofalne izgube življenj in človeškega trpljenja. Samo Rusija je odgovorna za smrt in uničenje, ki bo sledilo temu napadu in ZDA ter zavezniki in partnerji bomo odločno odgovorili. Rusija bo odgovarjala pred svetom," je sporočil Biden.

"Nocoj bom opazoval položaj iz Bele hiše in dobival novice od moje ekipe nacionalne varnosti. Jutri se bom srečal s kolegi iz držav G7 in potem bom govoril Američanom, da naznanim dodatne posledice za Rusijo zaradi tega nepotrebnega dejanja agresije proti Ukrajini in svetovnemu miru in varnosti. Usklajevali se bomo z zavezniki v Natu, da zagotovimo močan, enoten odgovor, ki bo odvrnil agresijo proti zavezništvu. Nocoj z Jill moliva za pogumne in ponosne Ukrajince," je sporočil Biden, pri čemer je mislil na prvo damo ZDA Jill Biden.

Stoltenberg: Nato bo naredil vse, da brani svoje zaveznike

"Ostro obsojam ruski lahkomiseln in neizzvan napad na Ukrajino, ki ogroža nešteta življenja civilistov. Kljub našim opozorilom in neumornim naporom za diplomacijo je Rusija znova izbrala pot agresije na suvereno in neodvisno državo," je sporočil generalni sekretar Nata Jens Stoltenberg.

"Zaveznice v Natu se bodo sestale, da bi naslovile posledice ruskih agresivnih dejanj. Ukrajincem moramo ob teh grozovitih časih stati ob strani. Nato bo storil vse, kar je treba, da zaščiti in brani vse svoje zaveznike," je še dejal.

Ruska vojska krenila v napad

V središču Kijeva sta zgodaj zjutraj odjeknili dve eksploziji, nato pa je bilo slišati zvoke siren reševalnih vozil, poroča AFP.

Iz pristaniškega mesta Mariupol, ki je največje mesto v bližini frontne črte na vzhodu Ukrajine, poročajo o topniškem obstreljevanju. V Kramatorsku, ki je še bližje frontni črti, pa so odjeknile najmanj štiri močne eksplozije.

Eksplozije je slišati tudi v Harkovu v bližini meje z Rusijo.

O zvokih eksplozij poročajo še iz pristaniškega mesta Odesa na jugu države, oddaljenega približno 600 kilometrov od frontne črte.

"Putin je ravnokar sprožil obsežno invazijo na Ukrajino. Miroljubna ukrajinska mesta so tarča napadov. To je vojna agresije. Ukrajina se bo branila in zmagala. Svet lahko in mora ustaviti Putina. Čas za ukrepanje je zdaj," je na Twitterju zapisal ukrajinski zunanji minister Kuleba.

 

 

 

Komentarjev 40
  • Catherine_Hartnett 12:09 24.februar 2022.

    Google je plačal od 400 do 800 dolarjev za dnevno spletno delo od doma. Prvi mesec sem od Googla doma prejel 21.758 $, prejšnji mesec pa sem plačal 29.467 $ za 3-urni delovnik. To naredim ............ >>>>>>>>>> 𝑾𝒘𝒘.𝑱𝒐𝒃𝒛𝑪𝒂𝒓𝒕.𝑪𝒐𝒎

  • rd2dmk2 10:22 24.februar 2022.

    no tole je virus, ki bo zares bolel.. po celem svetu.. sam ne bo dodatkov, pa bonov.

  • si_rob 09:11 24.februar 2022.

    Nobena agresija ni v redu - nikjer. Naj gremo od začetka po drugi vojni. Niti v Koreji, Vietnamu, Kubi, Iraku, Afganistanu, Libiji, Siriji. So pa tudi tihe, subverzivne kot v Čilu. Pa tudi poskusi v Zakavkazju, Kazakstanu in v Ukrajini seveda.