Svet
6 ogledov

Vladini nikotinski obliži

(Foto: Žurnal24) Žurnal24 main
Britanska vlada bo kadilce oskrbovala z brezplačnimi nikotinskimi obliži.

Ena izmed menda najbolj pogostih novoletnih zaobljub je tista, v kateri se kadilci zaobljubijo, da se bodo znebili nezdrave navade. Da bi jih v nameri opogumila, je britanska vlada svojim kadilskim državljanom obljubila brezplačne nikotinske obliže. Rezultati raziskave, ki so jo opravili med kadilci, je namreč pokazala, da so kadilci pri odvajanju štirikrat bolj uspešni, če imajo pri tem pomoč v obliki nikotinskih obližev ali žvečilnih gumijev. Strokovnjaki celo menijo, da je verjetnost, da bodo kadilci brez pomoči prenehali z razvado, 3 proti sto.

Kot poroča Sky News, bodo tedenske zaloge obližev britanski kadilci dvigovali v posebnih ambulantah in nekaterih lekarnah. Tamkajšnje zdravstveno ministrstvo ocenjuje, da je med državljani osem milijonov kadilcev, število ljudi, ki letno umrejo zaradi posledic škodljive navade, pa ocenjujejo na 80 tisoč. Za začetek so naročili 300 tisoč paketov obližev.

Ministrstvo naj bi kadilci letno stali milijone evrov, kadilca, ki dnevno pokadi en zavojček, pa več kot 2.300 evrov, so izračunali. S takšnimi podatki je ministrstvo načrtno postreglo pred novim letom, ko se kadilci pogosto odločajo za prenehanje.

Jennifer Percival, svetovalka na ministrstvu, je pri tem izpostavila, da je zasvojenost z nikotinom na isti stopnji kot zasvojenost s heroinom. "Kljub temu pa želja za nikotinom popusti, če si kadilec nalepi nikotinski obliž,“ je povedala ob predstavitvi zamisli ministrstva.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.