Svet
12 ogledov

Vlado rešuje prepoved burk

Popolna prepoved nošenja burk na Nizozemskem bo del vladnega programa v okviru pakta za oblikovanje koalicije, zatrjujejo predsedniki strank.

Liberalci in krščanski demokrati želijo s koncesijami antiislamski Svobodni stranki pod vodstvom Geerta Wildersa pridobiti njihovo podporo pri oblikovanju manjšinske koalicije. Sporazum, ki bi končal mesece trajajoče vladno mirovanje, morajo ratificirati še krščanski demokrati, ki sestankujejo v soboto.

Pakt med drugim zajema načrte, s katerimi bi do leta 2015 prihranili za kar 18 milijard proračunskih sredstev, poleg tega pa zaostruje pravila priseljevanja in povečuje število policistov. "Na Nizozemskem se bodo izvedle izredno pomembne reforme," je ob predstavitvi sporazuma dejal vodja liberalcev Mark Rutte.

Liberalni demokrati in krščanski demokrati zasedajo v 150-članskem parlamentu 52 sedežev, tako da bodo predlagali oblikovanje manjšinske vlade. Ob tem se zanašajo na 24 sedežev Svobodne stranke, saj bi le tako lahko ohranili zakonodajno večino.

Pod pogoji, ki jih navaja pogodba, bi premier postal Rutte, kabinet pa bi oblikoval skupaj s krščanskimi demokrati, ki jih vodi Verhagen. "Prepričan sem, da se bo s sporazumom lahko identificiral vsak krščanski demokrat,“ je še dejal slednji.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.