Svet
15 ogledov

Vložena obtožnica proti Bilalu Bosniču

Borci Islamske države Prtscr Youtube
Bilal Bosnič naj bi borce za džihadiste Islamske države v Siriji in Iraku novačil tudi v Sloveniji.

Tožilstvo Bosne in Hercegovine je vložilo obtožnico zaradi spodbujanja terorizma proti neformalnemu vodji radikalnih islamistov v državi Bilalu Bosniću, ki naj bi novačil borce za džihadiste Islamske države v Siriji in Iraku. Novačil jih je tudi v Sloveniji.

Husein Bosnić, bolj znan po vzdevku Bilal, je obtožen javnega vzpodbujanja terorističnih dejavnosti in novačenja za teroristično skupino, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Vzpodbujal radikalni islamizem

Bosnić je deloval kot imam tako imenovanih selafistov v kraju Bužim pri Bihaću. Prijeli so ga septembra v veliki protiteroristični akciji, imenovani Damask. Tedaj je bilo prijetih več oseb, ob Bosniću pa jih je v preiskovalnem priporu ostalo 15, še navaja Hina.

Terorizem in radikalni islamizem naj bi spodbujal v več svojih govorih v več krajih v BiH, od Velike Kladuše do Gornje Maoče pri Brčkem, navaja obtožnica.

Zaradi njegovega vpliva se je džihadistom Islamske države, ki so jo Združeni narodi razglasili za teroristično organizacijo, priključilo več državljanov Bosni in Hercegovine, ki so nato v Siriji in Iraku izvajali različna teroristična dejanja.

V Sirijo in Irak zvabil 150 ljudi

Po ocenah tožilstva se je iz BiH na bojišča v Siriji in Iraku podalo najmanj 150 državljanov BiH. Bosnić pa naj bi glede na navedbe slovenskih medijev za boje v Siriji rekrutiral tudi več Slovencev. Eden naj bi bil pred meseci v Siriji tudi ubit.

Na bojiščih v Siriji in v Iraku je sicer umrlo tudi več borcev iz BiH, a se številni še vedno bojujejo v vrstah džihadistov. V primeru vrnitve v BiH pa bi predstavljali veliko grožnjo varnosti države, še poudarja tožilstvo BiH, ki sicer opozarja, da tudi te borce čaka kazenski pregon, če se bodo vrnili.

Bosnića čaka pregon v skladu s prenovljeno zakonodajo v BiH, ki zdaj predvideva ostre kazni za državljane BiH, če se pridružijo oboroženim skupinam v tujini oz. če spodbujajo druge, da to storijo.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.