Svet
8 ogledov

Vnovič bi se sestal z žrtvami

Žurnal24 main
Papež se je pripravljen vnovič sestati z žrtvami spolnih zlorab duhovnikov. Za ponovno pridobitev zaupanja bomo sodelovali s policijo in pravosodjem, je dodal kardinal Lombardi.

Papež je že v pismu irskim vernikom, ki so ga po razkritju pedofilskega škandala v Cerkvi na Irskem objavili sredi marca, izrazil pripravljenost za srečanje z žrtvami, kot je to storil za žrtve podobnih zlorab med potovanjem po ZDA in Avstraliji leta 2008.

Tiskovni predstavnik Vatikana Federico Lombardi je poudaril, da mora Cerkev, "poleg pozornosti žrtvam nadaljevati sodelovanje s pristojnimi civilnimi pravosodnimi in kazenskimi oblastmi". Samo tako bo namreč lahko Cerkev po njegovem mnenju znova zgradila ozračje pravice in polnega zaupanja.

Lombardi je spregovoril tudi o procesu izbiranja duhovnikov in izobraževanju. Kot je dejal, so to temelji za učinkovito preprečevanje morebitnih zlorab. "Dosega zdrave zrelosti osebnosti, tudi na področju spolnosti, je bila vedno težak izziv, danes pa je še večji," je dodal Lombardi.

"Število novih obtožb se zmanjšuje"
Cerkev že več tednov pretresa vrsta pedofilskih škandalov, ki jih je v več državah zagrešila duhovščina. Lombardi je sicer danes dejal, da je videti, da se število novih obtožb zaradi zlorab zmanjšuje.

Pod točo kritik zaradi prikrivanja zlorab duhovnik se je znašel tudi sam papež Joseph Ratzinger. Zlorabe naj bi prikrival, ko je bil pred papeževanjem na čelu kongregacije za doktrino vere. Lombardi pa je danes poudaril, da je papež "vodnik na poti strogosti in resnice ter si zasluži vse spoštovanje in podporo", ki jo je prejel z različnih ravni Cerkve.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.