Svet
8 ogledov

Voda drla po ulicah Ria

Brazilija, Rio de Janeiro, poplave, deževje, plazovi, avtobus, reka
1/5
Žurnal24 main
Brazilsko mesto Rio de Janeiro je prizadelo močno deževje. V poplavah je umrlo najmanj 79 ljudi.

Hudourniške poplave je sprožilo obilno deževje, ki na območju ni prenehalo že zadnjih 15 ur. Na vzpetinah nad Riom se je zaradi obilice dežja utrgalo tudi več zemeljskih plazov, voda pa dobesedno dere po avenijah v središče mesta, v katerem sicer v širši regiji živi okoli 16 milijonov ljudi.

Oblasti so bile zaradi poplav že prisiljene zapreti šole, zaprto pa naj bi bilo tudi tamkajšnje letališče. Ker je voda dobesedno preplavila vpadnice v mesto, so oblasti tudi priporočile prebivalcem, naj se ne podajajo na ceste.

Brazilski predsednik Luiz Inacio Lula de Silva je kritiziral oblasti zaradi desetletnega dovoljevanja izgradnje podstandardnih bivališč v favelah na rizičnih območjih.

Obljubil je, da si bo njegova vlada prizadevala za izboljšanje kakovosti teh bivališč, trenutno pa lahko zgolj čakajo, kakšna škoda bo povzročena in jo nato popravijo.

Zaprte številne ceste
Župan Rio de Janeira Eduardo da Costa Paes je zaradi naravne nesreče zaprl vse šole in pozval ljudi, naj ostanejo doma, saj je večino glavnih cest močno poškodovanih.

Da Costa Paes je ob tem dejal, da na mestnih cestah vlada "pravi kaos". "Vse pomembne ceste so blokirane," je sporočil župan in dodal, da predstavlja vožnja na takšnih cestah "veliko tveganje".

Oblasti so morale za nekaj ur zapreti tudi letališče Santos Dumont, ki je namenjeno predvsem domačemu letalskemu prometu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.