Svet
11 ogledov

Voda je odnesla dokumente in volilno pravico

referendum, volišče, volilna skrinjica Žurnal24 main
V Bosni in Hercegovini potekajo splošne volitve. Zapletom ni videti konca. V Maglaju večina brez osebnih dokumentov, zato morajo volišče zapustiti.

V Bosni in Hercegovini (BiH) danes že sedmič po koncu vojne leta 1995 izbirajo nove voditelje države v naslednjih štirih letih. Državljani na teh splošnih volitvah glasujejo oziroma izbirajo tričlansko predsedstvo BiH,  42 članov predstavniškega doma BiH in tudi pa tudi člane parlamentov obeh entitet, Federacije BiH in Republike srbske.

Glasovalo bo lahko dobre 3 milijone 200.000 volilcev, pri čemer ima volilno pravico na območju Federacije BiH dobra milijona državljanov, preostali pa v Republiki srbski, poroča Dnevni avaz.

Volilci lahko izbirajo med skupno 7743 kandidati, 98 možnostmi, med 50 političnimi strankami, 24 strankarskimi koalicijami in 24 neodvisnimi kandidati. Skupno pa bodo volilci izbrali kar 518 kandidatov, ki bodo opravljali različne funkcije. Kar deset kandidatov, predstavnikov Bošnjakov se denimo poteguje za funkcijo člana predsedstva BiH, ki ga poleg predstavnika Bošnjakov vodita še dva člana predsedstva, predstavnik Hrvatov in predstavnik Srbov.
 

V Tuzli jih je nekaj zaspalo

Po dokaj napeti predvolilni kampanji, med katero ni manjkalo pogostih obračunov med političnimi nasprotniki, je v soboto zjutraj nastopil volilni molk. Danes ob sedmih zjutraj bi se morali po celotni BiH odpreti okoli 500 volišč, a je skoraj polovica od njih ostala še dobro uro in pol zatem zaprta. Na bosanski državni volilni komisiji pojasnjuje, da "so se pojavile tehnične težave."

Člani nekaterih volilnih odborov ene od volilnih enot v Sarajevu so prepozno prevzeli glasovnice, na enem od odborov pa so ob tem ugotovili še, da so obenem prevzeli še nepopoln spisek volilcev, ki so predvideni za glasovanje na enem od volišč, za katerega so pristojni.

Nekaj volišč se je z zamudo odprlo tudi v Tuzli, kjer volilci lahko sicer glasujejo na 153 voliščih.

Vseh volišč hkrati pa nismo mogli odpreti, dokler se tam niso zbrali vsi člani posameznega volilnega odbora, ki so na današnje delovno mesto zamujali iz različnih razlogov, med drugim zapletov v prometu ali pa so enostavno nehote prespali odrejeno odprtje volišč.

"Volilci naj ne skrbijo, glasovanje bomo podaljšali še po 19. uri v primerih, ko so bila volišča odprta po sedmi uri zjutraj. Zaenkrat volitve na vseh voliščih potekajo brez posebnosti, kljub začetnim jutranjim zapletom," mirijo na občinski volilni komisiji v Tuzli.
 

Opazovalcema je prekipelo, zato sta se spopadla

V Sanskem Mostu, kjer so se sicer vsa volišča odprla pravočasno, pa je na enem od volišč sredi dopoldneva morala posredovati policija. Opazovalca, ki so ju njuni politični stranki oziroma kandidati poslali naj na volišču neposredno spremljata in nadzirata glasovanje ter komisijo, sta najprej zapletla v besedni dvoboj, nato pa sta se še stepla. Razgreteža je uspelo umiriti šele policistoma. Eden izmed pretepačev se je v tem obračunu celo hudo poškodoval, zaradi česar so ga sprejeli v bolnišnično oskrbo. Ob sprejemu na urgenco so namreč posumili, da ima zlomljena rebra.

Na enem od volišč v okolici Velike Kladuše pa sta med oddajo glasov s pestmi obračunala volilca, ki ju je prav tako morala miriti policija.

Dokumente je odplavila voda, novih še nimajo

Na območju Maglaja pa ogromno volilcev ni moglo oziroma sploh ni smelo glasovati. Bosanska državna volilna komisija od vsakega, ki pride oddat glas namreč zahteva, da svojo identiteto dokaže z osebnim dokumentom. Brez dnevi so državljane opozorilo, da bodo na voliščih upoštevali le osebno izkaznico, potni list ali vozniško dovoljenje.

A prav v Maglaju velika večina ljudi dokumentov sploh nima. Podobno kot ostale njihove osebne stvari so bili namreč tudi njihovi osebni dokumenti uničeni v majskih poplavah, ki so zajele Maglaj in uničila večino domov, stanovanj, hiš. Država pa ljudem pa še vedno ni uspela zagotoviti, izdati novih. Zaenkrat še ni znano koliko točno, zagotovo pa je mnogo tamkajšnjih občanov moralo  zapustiti volišče brez oddaje glasu, saj jih komisija niti ni spustila do volilnih lističev brez zahtevanih dokumentov. Člani volilnih komisij v Maglaju niso upoštevali niti starih, resda neveljavnih osebnih dokumentov, ki jih denimo posamezniki hranijo v spomin in niti uradnih potrdil pristojnih organov, da so ti volilci že zaprosili za izdajo novih dokumentov.

Pod mednarodnim nadzorom

Volitve pa pozorno spremlja tudi preko 300 opazovalcev Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in 3000 opazovalcev nevladne organizacije Pod lupo.Državljani BiH si želijo sprememb trenutno slabega gospodarskega in socialnega stanja države. Kljub temu pa je skoraj neverjetno, da bi se na teh volitvah zamenjali politiki, državni funkcionarji in ostali, ki državo praktično nepretrgoma vodijo že od leta 1996.
 
Na volitvah namreč, ne glede na sodbo Evropskega sodišča za človekove pravice, ne morejo kandidirati vsi državljani, temveč le pripadniki treh konstitutivnih narodov, Bošnjakov, Hrvatov in Srbov.

Visoka zunanjepolitična predstavnica Evropske unije Catherine Ashton je volivce v BiH tik pred nastopom volilnega molka opozorila naj izberejo voditelje, ki bodo začeli reševati težave države. Prepričana je, da imajo "priložnost, da odločijo, komo bodo zaupali nalogo zagotoviti pozitivno spremembo v gospodarstvu ter socialnem in pravosodnem sistemu države."
 

Vsi so lopovi!

To, da so ljudje v BiH povsem naveličani trenutnega stanja, dolgoletnega nespremenjenega razmerja moči in političnih sil ter da jih večina odkrito dvomi v morebitne spremembe po teh volitvah, pa dokazuje tudi veliko število neveljavnih volilnih lističev. Te se posamezniki oddali bodisi prazne bodisi popisane s kletvicami ali podobnimi zaničljivimi izrazi, zbadljivkami o kandidatih. "Nihče me ne bo niti slučajno zastopal, ker so vsi lopovi," je eden od volilcev denimo pripisal ob imenih kandidatov in tako glasovnico oddal kar članom voliln komisije, namesto da bi jo odvrgel v volilno skrinjo. 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.