Svet
14 ogledov

Vodijo konservativci

Nikoa Gruevski Reuters
Gruevski razglasil prepričljivo zmago na predsedniških volitvah v Makedoniji.

Makedonski premier Nikola Gruevski je v noči na danes razglasil prepričljivo zmago vladajoče koalicije VMRO-DPMNE in izrazil upanje, da bo imel udobno večino v makedonskem parlamentu, ki šteje 123 poslancev. "Makedonija je imela mirne, poštene in svobodne volitve in je največji zmagovalec volitev. Lahko smo ponosni," je dejal.

Makedonska volilna komisija je na spletni strani objavila, da po preštetih 91,7 odstotka glasov vodijo konservativci VMRO-DPMNE, ki so prejeli 43,2 odstotka podpore. Leva Socialdemokratska zveza je prejela 24,9 odstotka. Uradne rezultate bodo sporočili danes.

Volilna udeležba skoraj 63-odstotna

Albanska stranka DUI, koalicijska partnerica v odhajajoči vladi, je prejela 13,8 odstotka glasov podpore, njen največji tekmec, Demokratska stranka Albanije, pa 5,9 odstotka. Volilna udeležba na parlamentarnih volitvah je bila 62,9-odstotna.

V drugem krogu predsedniških volitev sedanji predsednik Gjorge Ivanov vodi s 55,7 odstotka glasov. Njegov socialdemokratski tekmec Stevo Pendarovski je po preštetih skoraj 92 odstotkih glasov dobil 40,5 odstotka glasov podpore. Volilna udeležba na teh volitvah, ki so potekale vzporedno s parlamentarnimi, je bila 54-odstotna.

Opozicija ne bo priznala rezultatov

Vodja največje opozicijske stranke, levosredinske SDSM, Zoran Zaev je takoj po koncu nedeljskih volitev sporočil, da makedonska opozicija ne bo priznala rezultatov tako predsedniških kot parlamentarnih volitev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.