Svet
33 ogledov

Voditelji EU Britancem: Če že morate oditi, odidite čimprej

Juncker EPA
Najvišji funkcionarji EU so podali skupno izjavo glede odhoda Velike Britanije.

"Ne glede na to, kako boleč bo ta proces, pričakujemo, da bo vlada Združenega kraljestva čim prej izvedla odločitev Britancev. Vsako odlašanje bi samo podaljšalo čas negotovosti," so zapisali voditelji Evropske unije.

V britanskih medijih so špekulirali, da bi lahko z oddajo obvestila o izstopu odlašali do francoskih predsedniških in nemških parlamentarnih volitev maja 2017, da odhod ne bi bil tema volitev.

Ampak dokler ne odidete ...  

"Pripravljeni smo, da se lahko začnemo pogajati z Združenim kraljestvom o pogojih izstopa. Dokler se pogajalski proces ne zaključi, pa Združeno kraljestvo ostaja članica EU z vsemi pravicami in obveznostmi, ki iz tega izhajajo. Zakonodaja EU v celoti velja, dokler je Združeno kraljestvo članica EU," so še spomnili voditelji EU.

Vse ugodnosti, ki jih je Cameron v sklopu pogajanj pred referendumom izposloval, ne bodo stopile v veljavo. Dodatnih pogajanj ne bo, so opozorili voditelji EU. 

Pod izjavo so se podpisali predsednika Evropskega parlamenta Martin Schulz, predsednik Evropskega sveta Donald Tusk, Mark Rutte, predsedujoči Svetu EU in predsednik Evropske komisije  Jean-Claude Juncker.

Dve leti časa za pogajanja

Izstop države iz EU ureja 50. člen Pogodbe o EU, ki pravi, da se lahko vsaka država v skladu s svojimi ustavnimi pravili odloči za izstop iz Unije. Ko se odloči za izstop, o svoji nameri uradno obvesti Evropski svet, nato sledijo pogajanja o podrobnostih izstopa. Sporazum o izstopu odobri Evropski parlament, nato pa ga uradno sklene Evropski svet. 

Pogodba o EU se bo za Veliko Britanijo nehala uporabljati z dnem sklenitve sporazuma ali najkasneje dve leti po obvestilu o nameri izstopiti, razen če Evropski svet soglasno sklene, da se to obdobje podaljša. 

Lahko pa država, ki je izstopila, ponovno zaprosi za vstop.  

Preberite še: 

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 17
  • dragec 17:34 25.junij 2016.

    Zamislite, v času največje krize, posranci Evropskega parlamenta izglasujejo dvig svojih plač. Povejte, pa kdo bi ostal v tako nesposobnem in neučinkovitem sistemu.

  • endrug 23:46 24.junij 2016.

    Že zamenjava osebnih dokumentov bo stalo Brite celo premoženje. No, saj bo raja plačala.

  • izRODEk 19:40 24.junij 2016.

    Hahahahh, pizduni iz EU komisije in parlamenta se užaljeno in patetično obnašajo kot Charli Runkle v seriji Californication, ko ga Moody odjebe. Pezdeta ena. Gremo ven, preden nas do konca prodajo korporacijam in uničijo!