Svet
20 ogledov

Voditelji se poslavljajo od Chaveza

Chavez Reuters
V Caracasu se je začel državniški pogreb venezuelskega predsednika Huga Chaveza, ki je v torek umrl zaradi raka. Pogrebnih slovesnosti se udeležujejo številni voditelji držav, med njimi iranski predsednik Mahmud Ahmadinedžad, kubanski predsednik Raul Castro, beloruski predsednik Aleksander Lukašenko in mehiški predsednik Enrique Pena Nieto.

V Caracas so prišli tudi bolivijski predsednik Evo Morales, čilski predsednik Sebastian Pinera, kolumbijski predsednik Juan Manuel Santos in ekvadorski predsednik Rafael Correa. Španija je na pogreb poslala prestolonaslednika, princa Felipeja, ruskega predsednika Vladimirja Putina pa zastopa zunanji minister Sergej Lavrov.

Chavezu sta se poklonili tudi predsednici Argentine in Brazilije Cristina Fernandez de Kirchner in Dilma Rousseff, ki pa sta pred začetkom pogreba odpotovali iz Caracasa.

Pred vojaško akademijo v Caracasu se je sicer zbralo na tisoče ljudi, da bi se še zadnjič poklonili predsedniku, poročajo tuje tiskovne agencije.

Slovesnost vodi Maduro

Pogrebna slovesnost se je začela s himno, sicer pa jo vodi venezuelski podpredsednik Nicolas Maduro, ki ga je Chavez izbral za svojega naslednika. Maduro je položil kopijo zlatega meča latinskoameriškega borca za neodvisnost Simona Bolivarja na krsto svojega političnega mentorja.

Venezuelska opozicija je medtem že sporočila, da se ne bodo udeležili Madurove prisege, češ da gre po njihovi oceni za kršitev ustave.

Maduro bo sicer prisegel le kot začasni predsednik, saj morajo v skladu z ustavo najkasneje v 30 dneh po imenovanju začasnega predsednika izvesti predsedniške volitve. Venezuelski mediji so danes poročali, da bi bile volitve lahko aprila. Časnik El Nacional je med možnimi datumi omenjal 14., 21. in 28. april.

Chaveza bodo balzamirali

Potem ko je Maduro v četrtek sporočil, da bodo Chaveza balzamirali kot Lenina, da ga bodo lahko Venezuelci "večno gledali", je danes svoje usluge ponudil filipinski pogrebnik, ki je znan po tem, da je balzamiral leta 1989 preminulega filipinskega diktatorja Ferdinanda Marcosa.

V času do volitev, ki naj bi se odvile v roku 30 dni, državo v skladu s Chavezovimi navodili vodi Maduro. Venezuelski podpredsednik bo kot začasni predsednik prisegel v soboto ob 0.30 uri po srednjeevropskem času, je dejal predsednik narodne skupščine Diosdado Cabello.

Venezuelci žalujejo

Chavezova smrt je v Venezueli povzročila pravi šok in odpira obdobje negotovosti v državi, ki je razdeljena med privržence in nasprotnike voditelja bolivarske revolucije, ki je dominiral v političnem življenju vse od svojega prihoda na oblast leta 1999.

Številni sicer špekulirajo o tem, da je venezuelski voditelj preminil že na Kubi in da je krsta, ki so jo v sedemurnem sprevodu nosili po Caracasu, bila prazna, piše španski dnevnik ABC.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.