Svet
4 ogledov

Vohun jim je pobegnil

(Foto: Reuters) Žurnal24 main
Enajsti osumljeni vohun, ki so ga prijele ciprske oblasti, je pobegnil. Kaj je vohunom sploh uspelo sporočiti v Moskvo?

Hillary Clinton danes začenja večdnevni obisk Ukrajine, Poljske, Azerbajdžana, Armenije in Gruzije. Namen je pomiriti strahove, da bo otoplitev med Rusijo in ZDA pomenila zapostavljanje odnosov z nekdanjimi sovjetskimi republikami.

Christopher Metsos, ki so ga na podlagi Interpolove tiralice včeraj prijele ciprske oblasti, je po plačilu varščine pobegnil. 

Metsosa so prijeli v torek na letališču v Larnaki, ko se je želel vkrcati na letalo za Budimpešto. Ker so oblasti ocenile, da ni veliko možnosti, da bo pobegnil, ga niso priprle do izročitve ZDA, o čemer naj bi odločali 29. julija, sodnik pa ga je po plačilu varščine v višini 27 tisoč evrov izpustil.

Ker se kljub dogovoru v sredo zvečer ni javil na policijski postaji, je ciprska policija vdrla v njegovo hotelsko sobo, kjer pa ga ni bilo.

Ciprska policija je sporočila, da Metsosa iščejo in da nadzirajo vse točke, kjer bi lahko zapustil otok. Po njenih podatkih za zdaj ni nobenih znakov, da bi Metsos zapustil otok ali se zatekel na sever otoka oziroma na območje Turške republike Severni Ciper, da bi se tako izognil morebitni izročitvi ZDA.

Metsos, sicer kanadski državljan, je zadnja dva tedna preživel v ciprskem hotelu, pri sebi pa je imel tudi ameriški potni list. Po podatkih FBI naj bi bil zadolžen za to, da je deseterici v ZDA nosil denar.

V ponedeljek je sicer odjeknila vest, da je FBI izdal nalog za aretacijo 11 ljudi, ki naj bi delali za tajno rusko obveščevalno službo SVR. S prevzemanjem lažnih identitet, uporabo kod in skupnimi računalniškimi operacijami pa naj bi se dokopali do informacij o delovanju ZDA.

Nova Mata Hari
V medijih pa se je pojavila tudi zgodba ene izmed vohunk Anne Chapman. Za razliko od drugih vohunov je kot nepremičninska posrednica za Evropo živela na Manhattnu in na veliko uporabljala spletna socialna omrežja, kot sta Facebook in LinkedIn. Najprej je precej let živela v Londonu, po ločitvi pa se je preselila v ZDA.

Zaradi svojega stasa pa si je že prislužila vzdevke, kot so Bondovo dekle, ognjena rdečelaska, nova Mata Hari ... S svojim šarmom in lepoto naj bi si ustvarila vezi v visokih krogih in se tako poskušala dokopati do državnih skrivnosti. Tu pa se je zataknilo tudi preiskovalcem, saj še vedno ne vedo, kaj je morala poslati Moskvi.

Po ocenah mnogih ameriških poznavalcev pa so informacije, do katerih so se dokopali ti elitni agenti, naravnost smešne. Presenetilo jih je predvsem dejstvo, da so oblasti skupini dovolile delovati tako dolgo, glede na borne rezultate. Nad zastarelimi metodami, ki so jih uporabljali agenti, pa so se začudili tudi ruski strokovnjaki, ki jih pripisujejo tudi togi birokraciji SVR, naslednici slovite KGB. Znano pa je, da je bil eden od ciljev tudi Alan Patricof, nekdanji vodilni financer kampanje Hillary Clinton za ameriški senat. Iz tega nekateri analitiki zaključujejo, da pridobljene informacije vseeno niso bile tako nedolžne.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.