Svet
6 ogledov

Vohunski Windows 8?

Windows 8 EPA
Zasebnost. Je operacijski sistem Windows 8 povezan z ameriško varnostno agencijo NSA?

Windows 8 naj bi bili nevarni za uhajanje podatkov – tako piše v dokumentih nemške vlade, ki jih je objavil časnik Die Zeit. Z njimi naj bi Microsoft prek vgrajenih “zadnjih vrat” (Trusted Computing), od katerih ima ključ tudi ameriška Državna varnostna agencija (NSA), lahko nadzoroval uporabnikov računalnik.

Smo ogroženi tudi pri nas?

“Z napredkom tehnologije že vsaj deset let nadzor nad zasebnimi stvarmi zavestno prepuščamo IT-korporacijam po logiki, da je naša zasebnost varna, ker velikim IT-podjetjem izguba zaupanja predstavlja preveliko škodo, da na naše podatke ne bi dobro pazili, in da so naši podatki v nepregledni množici vseh zbranih podatkov v praksi anonimni. Po Edwardu Snowdnu je jasno, da to ne drži, a smo zdaj že pregloboko v tem in korak nazaj v zasebnost bi pomenil korak iz življenja, kakršnega smo navajeni (Google, Facebook, pametni mobilni telefoni, Windows),” razlaga IT-poznavalec in razvijalec Davor Hafnar ter nadaljuje, da v Sloveniji zdaj računamo na to, da se ameriške tajne službe ne bodo ukvarjale z nekimi posamezniki iz Slovenije: “Treba se je zavedati, da prestrezanje podatkov tujcev za ameriške tajne službe z vidika tamkajšnje zakonodaje ni problematično, saj so pravzaprav ravno za to tudi ustanovljene. Za nas sta trenutno ključni vprašanji, koliko od ameriških IT-gigantov pridobljenih podatkov od ameriških tajnih služb prek kakšnih izmenjav obveščevalnih podatkov pride v roke naši obveščevalni službi Sovi ter za kakšne namene se ti izjemno podrobni in intimni podatki potem uporabljajo.”

"Edini učinkovit nasvet glede virtualne zasebnosti, ki se ponavlja skozi zadnja leta, je, da tistega, česar si o sebi ne bi upali povedati na glas, ne pišite na spletu in NE hranite na računalniku ali mobilnem telefonu."

Komentarjev 3
  • Stolp 20:19 02.september 2013.

    Da ne bi mislil, da na (nekaterih) Linuxih tega ni.

  • galaxy3 14:33 02.september 2013.

    in kaj mi bo sploh računalnik če ne smem pisat na spletu, shranjevat na računalniku ...a je point ve tem da ga samo kupim pa da nekomu napolmnom žepe in da mi bo prah doma nabiral ...<br ...prikaži več />BEDARIJA od nasveta ... !!!Če ste pametni windowsa 8 ne kupovat ... kupite prazen PC pa drug sistem gor, kot je odprtokodni UBUNTU

  • erikkk 14:28 02.september 2013.

    Ohjej Hafnar, na začetku si napisal še nekeo stvari s katerimi se strinjam ... dalje naprej pa ga hudo lomiš: a zdaj pa naj kr sprejmemo pa računamo na varnost kr tko ??? . Namesto kakega predloga ...prikaži veča za ukrep zoper tega ti predlagaš naj sprejmemo pač da nam bodo brskali po računalniku, osebnih slikah in podatkih ... kot da nič ni Windows 8 je pri meni definitivno črtan iz nakupa ...