Svet
16 ogledov

Vojak je mrtev, so spoznali v vojski

Vojak GOldin EPA
Pogrešani vojak, ki so ga izraelske sile mrzlično iskale na območju Gaze, je bil razglašen za mrtvega. Delni umik izraelske kopenske vojske se nadaljuje.

Vojak Hadan Goldin ni mogel preživeti in je skoraj gotovo mrtev, je odločil posebni svet izraelske vojske na podlagi dokazov in delnih pričevanj, čeprav trupla niso našli.

Goldin je bil član specialne obveščevalne enote, ki jo je iz podzemnega predora v petek napadel palestinski samomorilec. Dva njegova kolega sta umrla, za 23-letnikom pa se je izgubila vsaka sled. Izraelska stran je nemudoma začela iskati Goldina, a neuspešno, presenetila jih je tudi vest s Hamasove strani, da vojaka ni v njihovem ujetništvu, saj so pričakovali pogajanja in odkupnino za njegovo izročitev. 

Na podlagi dejstev in predvidevanj so tako v vojski prišli do zaključka, da je bil Goldin v napadu samomorilca gotovo težko ranjen, nato pa so območje, kamor naj bi ga zvlekli Palestinci, izraelska vojska še več ur napadala z letali. Ker so pri Hamasu potrdili, da so izgubili kontakt s svojimi člani na tem območju, je glede na to po zaključku vrha vojske gotovo umrl tudi Goldin, poroča NBC News. S tem so končali operacijo njegovega iskanja in se pričeli delno umikati z območja, saj so dosegli večino svojih ciljev, predvsem pri odkrivanju in uničevanju Hamasovih podzemnih rovov, prek katerih so se militantneži tihotapili na ozemlje Izraela.

Oče ogorčen nad odločitvijo

Izraelski rabin je sinoči slabo novico prenesel strti vojakovi družini. Njegov oče je sicer vest sprejel z nejevero in jezo, poroča Jerusalem Post. "Do svojega 50. leta sem služil v rezervi, imel sem čin poveljnika bataljona in zame je nepredstavljivo, da bi izraelska vojska zapustila katerega od svojih borcev. Ni bilo možnosti, da bi se kadarkoli umaknili s kakšnega položaja, če je bil na območju še vedno kdo od naših."

Smrt še vedno kosi po Gazi

Goldinova smrt je uradno številko žrtev na izraelski strani od začetka enomesečnega konflikta v Gazi dvignila na 67, med njimi so trije civilisti, medtem ko je na Palestinski strani umrlo že 1.700 ljudi, veliko večino od tega civilistov. Samo včeraj je v napadih Izraela umrlo 112 Palestincev, svoje domove pa je moralo zapustiti že četrt milijona Palestincev.

V današnjem vnovičnem napadu na šolo, ki služi kot zavetišče za Palestince in deluje pod okriljem Združenih narodov na jugu Gaze, pa je umrlo vsaj 10 ljudi, več kot deset pa jih je bilo ranjenih.

Predstavniki ZN opozarjajo na humanitarno katastrofo, ki grozi prebivalcem Gaze, saj je na robu propada celotni tamkajšnji zdravstveni sistem, zaradi pomanjkanja čiste vode pa grozi izbruh nalezljivih bolezni.

Komentarjev 2
  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 11:03 04.avgust 2014.

    Nova informacija je da je vojak razglašen za mrtvega zato je čisto normalno da se da njegovo sliko. Če bi pa članek kot novo informacijo predstavil novo umrlega Palestinca pol bi bilo pa smiselno imeti sliko mrtvega Palestinca.Sicer pa ...prikaži veča sočustvujem z Palestinci.

  • nms 10:26 03.avgust 2014.

    A je vas tud amerikanc kupu? a boste objavl usako sliko od enga izraelskega vojaka k bo umru? kje je 1700 slik od ush palestincev k so umrl u zadnjih 3 tednih? smradi eni židovski