Svet
400 ogledov

Vojaka ubita, ker sta videla Mladića

ratko mladić Reuters
Danes na sojenju Mladiću prva priča. Pred osmimi leti naj bi v Beogradu ubili dva vojaka, ker sta videla Mladića.

Haaški obtoženec Ratko Mladić naj bi se pred osmimi leti skrival v okolici vojašnice v bližini Beograda. Videla naj bi ga dva vojaka, ki so ju kasneje ubili, da ne bi izdala skrivnosti, poroča srbski Blic.

Prva preiskava je pokazala, da sta vojaka ubila en drugega, pod pritiskom javnosti in družine pa so zadevo znova preiskali in ugotovili, da je bila vpletena tretja oseba. Preiskava se je zapletla zaradi dolge procedure sodelovanja s haaškim sodiščem. Čakajo še Mladićevo izjavo. Oče enega od umrlih vojakov pa je za Blic dejal, da sta družini že dobili neformalno potrditev, da se je tistega dne Mladić res zadrževal v vojašnici in da sta ga vojaka, ki sta bila na straži, opazila.

Danes prva priča

Danes se bo na Mednarodnem sodišču za vojne zločine na območju nekdanje Jugoslavije nadaljevalo sojenje Mladiću. Tožilstvo bo začelo predstavljati dokaze, zaslišali bodo tudi prvo pričo. To bo Elvedin Pašić, ki je novembra 1992 kot 14-letnik preživel pokol 150 ljudi v vasi Grabovica. Predstavitev dokazov naj bi trajala do 20. julija, nato bodo sledile tritedenske sodne počitnice. V sodni dvorani naj bi sicer zaslišali 148 prič.

Mladića sodišče po osebni in poveljniški odgovornosti v enajstih točkah obtožuje za vojne zločine, zločine proti človečnosti in genocid med vojno v BiH, tudi za genocid najmanj osem tisoč Bošnjakov v Srebrenici julija 1995 in obleganje Sarajeva.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.