Svet
36 ogledov

Vojake pričakala trupla

francoska vojska bangui Reuters
Francija je v Srednjeafriško republiko napotila vojake, ki bodo poskušali v vzpostaviti red. V dveh dneh je bilo v spopadih ubitih najmanj 300 ljudi.

V prestolnici Srednjeafriške republike Bangui so po podatkih Rdečega križa, ki jih povzema francoska tiskovna agencija AFP, do petka našteli najmanj 300 smrtnih žrtev nasilja med krščanskimi in muslimanskimi oboroženimi skupinami. Na letališče pod nadzorom francoske vojske se je zateklo najmanj 2000 ljudi, večinoma kristjanov.

Sprtima stranema naj bi po poročanju CNN-a uspelo doseči premirje, ki bo humanitarnim organizacijam omogočilo oceniti razmere v državi. Že sedaj pa opozarjajo, da ljudje potrebujejo hrano, vodo in zavetje. Bojijo se izbruha malarije.

Razmah nasilja od marca

Srednjeafriško republiko je nasilje zajelo marca, ko so muslimanski uporniki s severa države pod vodstvom Michela Djotodia zavzeli prestolnico in strmoglavili predsednika Francoisa Bozizeja. Njemu zveste krščanske milice so v četrtek napadle mesto in med drugim oropale predsedniško palačo Djotodie, ki po prevzemu oblasti nikoli ni bil sposoben ohraniti miru, saj so se muslimanske in krščanske skupine v mestu in okolici nenehno spopadale.

Djotodia je prebivalce pozval k miru in zagovarjal Francoze, kljub temu pa občasno prihaja do napadov nanje, na katere odgovarjajo z ognjem. Bangui so preletavala tudi francoska vojaška letala in helikopterji.

Francija poslala vojake

Na pomoč je priskočila nekdanja kolonialna gospodarica Francija, ki je dobila zeleno luč Varnostnega sveta Združenih narodov za posredovanje. Francoski vojaki patruljirajo po prestolnici in imajo pod nadzorom letališče, kamor se zatekajo predvsem krščanski begunci. Po Banguiju ležijo trupla, ki jih nihče ne odstranjuje, ker je civilna oblast odpovedala. Francija želi v pol leta s 1600 vojaki urediti razmere.

Vseh 1600 vojakov naj bi že danes prispelo v Srednjeafriško republiko. "Za 24 ur smo pred načrtom za dokončanje namestitve," je po navedbah francoske tiskovne agencije AFP sporočilo francosko ministrstvo za obrambo.

Generalni sekretar Združenih narodov Ban Ki Moon pa je ob koncu vrha Francija-Afrika v Parizu danes posvaril pred nadaljnjim poslabšanjem razmer v državi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.