Svet
21 ogledov

Vojake ZN obtožujejo, da so v Afriki spolno zlorabljali otroke

Francoski vojaki EPA
Francija intenzivno preiskuje domneve o spolnih zlorabah otrok v Srednjefariški republiki, ki naj bi jih zagrešili njeni vojaki na mirovni misiji Združenih narodov (ZN). Tega jih obtožuje poročilo, ki ga je v javnost spravil sodelavec ZN.

Gre za vojake, ki so sodelovali v mirovni operaciji v nemirni državi, zlorabljeni pa naj bi bili otroci, ki so prosili za hrano.

Zlorabe naj bi se zgodile v centru za razseljene ljudi blizu letališča srednjeafriške prestolnice Bangui med decembrom 2013, ko se je začelo francosko vojaško posredovanje za umiritev napetosti, in junijem 2014.

V Srednjeafriški republiki je marca 2013 prišlo do državnega udara, ko je pretežno muslimanska uporniška zveza Seleka odstranila predsednika Francoisa Boziza in postavila svojega moža Michela Djotodio za vodjo države. A ker ni bil zmožen ustaviti razširjenih grozodejstev odpadniških borcev iz vrst Seleke, je Djotodio mednarodna skupnost prisilila k odstopu.

Zaradi kritičnih razmer so Francija in kasneje ZN poslali mirovne vojake v državo, ki naj bi pomagali pri vzpostavitvi reda.

Najmlajša žrtev je imela devet let

ZN so potrdili, da so njihovi preiskovalci lani izvedli preiskavo, potem ko so se pojavile hude obtožbe o spolnih zlorabah otrok s strani francoskih in drugi sil. Sodelavec ZN, švedski državljan Anders Kompass je to poročilo po pisanju The Guardiana poslal francoskim oblastem, potem ko njegovi nadrejeni niso ukrepali. Kompassa so zaradi razkritja poročila nato suspendirali, kar so potrdili tudi ZN.

Francoski vojaki | Avtor: EPA EPA
Francosko obrambno ministrstvo je julija lani prejelo poročilo o očitkih in se sedaj brani obtožb, da je poskušalo prikriti škandal. Ministrstvo trdi, da je nemudoma sprožilo preiskavo in avgusta lani v Srednjeafriško republiko poslalo preiskovalce. V četrtek je ministrstvo zatrdilo, da poskušajo preveriti verodostojnost očitkov.

Potem ko je škandal razkril The Guardian, se je oglasil še francoski predsednik Francois Hollande. V četrtek je obljubil, da ne bo "usmiljenja", če se očitki na račun francoskih vojakov izkažejo za resnične.

Po poročanju francoske tiskovne agencije AFP, ki se sklicuje na francoske sodne vire, je v preiskavo zlorab otrok vpletenih 14 mirovnih vojakov. Obtožbe pa so poleg francoskih vojakov letele tudi na mirovne vojake iz Čada in Ekvatorialne Gvineje.

Po francoskih sodnih virih od šestih otrok, ki so pričali proti vojakom, štirje trdijo, da so jih spolno zlorabili, dva pa, da sta zlorabe videla. Najmlajša žrtev je bila sicer stara devet let.

Komentarjev 2
  • nostradamus 07:04 03.maj 2015.

    in to naj bi bili pripadniki mirovnih sil ZN ne metek ampak na kol tako kot so to poceli turki

  • miro 20:59 02.maj 2015.

    takemu ki se spravi nad mladoletno osebo še posebej če je tako okolje bi bilo treba nekaj bek spravit packi nemarni