Svet
0 ogledov

Vojaki blokirali ceste do Damska

Sirija Reuters
Sirski vojaki so blokirali glavne ceste do sirske prestolnice Damask in nekaterih drugih bližnjih območij. S tem želi režim okrepiti svoj primež nad "teroristi", kot imenuje upornike. Francoski predsednik je medtem v Parizu sprejel vodjo novega sirskega opozicijskega bloka.

Opozicijski aktivisti poročajo, da številni študenti zaradi blokade cest ne morejo do univerz v Damasku. V predmestjih sirske prestolnice se je zadnje dni odvijalo silovito bojevanje med silami predsednika Bašarja al Asada in uporniki.

Hollande sprejel Moaza al Hatiba

Francoski predsednik Francois Hollande pa je danes v Parizu kot prvi voditelj katere od držav sprejel vodjo Sirske nacionalne koalicije Ahmeda Moaza al Hatiba. Pogovori se osredotočajo predvsem na možnosti, kako zaščititi "osvobojena ozemlja" v Siriji, da bi lahko begunce dosegla humanitarna pomoč, so sporočili iz Elizejske palače.

Francija je v torek kot prva zahodna država priznala nov sirski opozicijski blok kot edinega zastopnika sirskega naroda. Blok so nedavno v Dohi oblikovale sirske opozicijske skupine. V dokumentu v 12 točkah so se med drugim zavezale, da bodo po mednarodnem priznanju oblikovali prehodno vlado. Za vodjo so izvolili muslimanskega klerika al Hatiba, ki je znan po zmernih stališčih in je Sirijo zapustil pred tremi meseci.

Nemčija naj bi namestila rakete

Sicer pa nemški časnik Süddeutsche Zeitung danes poroča, da naj bi Nemčija načrtovala namestitev raket patriot na ozemlje partnerice v zvezi Nato Turčije na meji s Sirijo. Časnik sicer svojih virov ne navaja, v Natu, Nemčiji in Turčiji pa poročila niso želeli potrditi, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Časnik navaja, da bo Nemčija na meji namestila rakete patriot najnovejšega tipa PAC-3 skupaj s 170 vojaki, ki bodo z njimi upravljali. Turčija bo v ponedeljek za pomoč uradno zaprosila zvezo Nato in zavezništvo ji bo pomoč odobrilo, navaja časnik. Nemška vlada naj bi se sedaj ukvarjala z vprašanjem, ali bi za napotitev vojakov potrebovala odobritev parlamenta.

Tiskovna predstavnika Nata Carmen Romero je sicer na vprašanje o poročilu dejala: "Prošnje s strani Turčije ni bilo. Če bi takšna prošnja prišla, jo bodo zaveznice preučile." Podobno so povedali na nemškem obrambnem ministrstvu. So pa dodali, da z raketami patriot PAC-3, o katerih je govora v poročilu, znotraj zveze Nato razpolagajo le ZDA, Nizozemska in Nemčija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.