Svet
6 ogledov

Vojaki se pripravljajo na umik

ruska vojska EPA
Na vzhodu Ukrajine bo predvidoma že v kratkem ugasnil ogenj.

Ukrajinska vojska se je že začela pripravljati na to, da umakne težko orožje z območja bojevanja na vzhodu države. O tem sta se namreč soboto dogovorili sprti strani, ukrajinske oblasti in  proruski separatisti. Predstavnik ukrajinske vojske Andrej Lisenko je prepričan, da dogovor spoštujejo njihovi nasprotniki, saj da so težko orožje že začeli umikati tudi proruski separatisti.

Ukrajinci kljub temu ugotavljajo, da sta bila v spopadih v zadnjih dveh dneh ubita dva njihova vojaka, poroča BBC. Do sedaj je, vse od izbruha spopadov na vzhodu Ukrajine na območju Doneck in Lugansk sredi aprila, ubiti že preko 3000 ljudi.

"V zadnjih 24 urah sta bila ubita dva vojaka, dva pa sta bila ranjena," ugotavlja Lisenko. Odkar sta sprti strani petega septembra sklenili premirje, je bilo sicer ubitih še 39  vojakov in civilistov.

Ukrajinska vojska je začeli uresničevati sobotni dogovor v devetih točkah, dosežen v Minsku, ki med drugom vzpostavlja 30-kilometrske tamponske cone ob frontni črti, prepoved preletov nad območji v rokah separatistov in umik težkega orožja na obeh straneh. "Načrtujemo umik težkega orožja 15 kilometrov od bojne črte," dodaja Lisenko.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.