Svet
6 ogledov

Vojaki stopili v bran poveljniku

Veselje množice ob objavi Savillovega poročila. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nekateri vojaki, ki so bili prisotni ob streljanju na „krvavo nedeljo“ na Severnem Irskem leta 1972, so kritizirali poročilo tistega dne.

Šest pripadnikov paravojaških enot, ki so 30. januarja 1972 služili v Londonderryju, je zavrnilo očitke, ki jih t.i. Savillovo poročilo navaja na račun njihovega nadrejenega Dereka Wilforda, piše BBC. Poročilo ga krivi, da ni ubogal ukaza nadrejenih, zaradi česar je na koncu prišlo do streljanja, v katerem je umrlo 14 ljudi.

Šest vojakov, ki sicer niso streljali v množico, iz njegove enote sedaj trdi, da so avtorji poročila zgolj iskali višjega častnika, na katerega bi lahko zvalili krivdo. Tudi sam Wilford je večkrat dejal, da je njegova enota zgolj odgovorila na streljanje in so samo opravljali svoje delo.

Krvave demonstracije
Na omenjeni dan leta 1972 je v Londonderryju na severu Irske prišlo do množičnih protestov, ki pa so se krvavo končali. Pripadniki britanskih paravojaških enot so streljali na množico protestnikov, pri čemer je bilo 13 mrtvih, 14 ranjenih, še ena oseba pa je kasneje umrla zaradi ran.

Poboj civilistov je bil dolgo časa rana na odnosih med Irsko in Veliko Britanijo, včeraj izdano poročilo, pa je po dolgem času prineslo vsaj neke vrste formalen konec za svojce žrtev. Tem se je novi britanski premier David Cameron po 38 letih tudi javno opravičil in poudaril, da so bili uboji neupravičeni in neopravičljivi.

Ali bo po izdaji poročila prišlo do kazenskih pregonov, pa je sedaj odvisno od severnoirskega tožilstva. Vendar bo po mnenju poznavalcev po tolikih letih težko najti dovolj dokazov za spis obtožnice.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.