Svet
11 ogledov

Vojaki v vlogi smetarjev

Po mestu se širi neznosen smrad. Žurnal24 main
S kupi smeti v Neaplju se spopadajo italijanski vojaki, ki so prišli na pomoč prebivalcem Neaplja in okolice.

Po več kot dveh tednih je položaj na jugu Italije neznosen. Smeti se kopičijo povsod in vlada se je odločila, da bo na prizorišče poklicala pripadnike vojske, ki bodo pomagali pri čiščenju mesta. Že pred zoro so z buldožerji začeli odstranjevati kupe odpadkov, predvsem v okolici šol, v katerih naj bi se začel pouk. Ovire, ki so jih prebivalci postavili na cesto do za zdaj še zaprtega odlagališča odpadkov, naj bi vojska odstranila.

Neapelj se koplje v smeteh
Več kot 100.000 ton smeti gnije na ulicah južnoitalijanskega mesta že vse od 21. decembra, ko so prenehali odvažati smeti, saj so vsa smetišča na tem območju polna. Prebivalci, ki nasprotujejo odprtju starega smetišča, so se spopadli s policijo, medtem ko so nekatere šole v najbolj onesnaženih predelih mesta napovedale, da bodo ostale zaprte. Županja Neaplja Rosa Russo Iervolino je pozvala prebivalce, naj spoštujejo zakone.

Ljudje vidijo izhod le v zažiganju smeti. © AFP

 
Prebivalci, ki so ogorčeni zaradi nastalega položaja, so iz obupa začeli zažigati kupe smeti, zaradi česar so imeli veliko dela gasilci. Organizirani protesti so potekali pred vhodom na smetišče, ki so ga zaprli leta 1996 in ga sedaj oblasti želijo vnovič odpreti. Prebivalci se bojijo, da bo vnovično odprtje povzročilo zdravstvene težave. Oblasti menijo, da nemir med ljudi vnaša mafija, katere člani naj bi se pomešali med množico in tako poskušali obrniti položaj v svoj prid.

Kdo je kriv?
Kriza s smetmi je zadnja v vrsti kriz, ki pretresajo regijo v zadnjih letih kot posledice slabega vodenja, korupcije in vpletenosti mafije. Neapeljska mafija Camorra naj bi služila milijone evrov z neprimernim odvažanjem smeti in naj bi namerno ovirala odpiranje novih odlagališč, medtem pa v regijo dovažala smeti iz preostalih delov Italije.

Prodi: "Šole naj se odprejo"

Prodija skrbi dejstvo, da so šole v Neaplju zaprte. © BOBO

 
Italijanski premier Romano Prodi je ukazal, naj neapeljske šole kljub grozečim epidemijam delujejo normalno. Prodi opozarja, da kriza s smetmi škoduje italijanskemu ugledu, a so zaskrbljeni starši že napovedali, da do spremembe razmer svojih otrok ne bodo pošiljali v šole.

Za ponedeljek je napovedano srečanje premierja Prodija z uradniki, v torek pa naj bi se sestal še z ministri v upanju, da bodo našli rešitev.

EU grozi s tožbo
Evropska komisija grozi s tožbo proti Italiji na evropskem sodišču zaradi neupoštevanja zahtev EU o odlaganju odpadkov na okolju in zdravju prijazen način. Stavros Dimas , evropski komisar za okolje, je za časnik La Repubblica dejal, da mora Italija z dejanji reševati problem, "ki se vleče že 14 let. Če bomo nadaljevali pravni postopek, dobra volja ne bo zadostovala. Italijanske oblasti morajo začeti izvajati takojšnje in konkretne ukrepe."
Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.