Svet
17 ogledov

Vojaška parada za dan neodvisnosti

Parada v Ukrajini
1/7
Profimedias
Ukrajina danes praznuje 23. obletnico neodvisnosti. V Kijevu so jo obeležili z veliko vojaško parado, v Odesi pa s parado mornarice. V Donecku so medtem proruski separatisti pripravili "protiparado".

Na paradi, s katero so praznovali obletnico samostojnosti od Sovjetske zveze, ki so jo dosegli 24. avgusta 1991, je sodelovalo najmanj 1500 vojakov, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Gre za prvo vojaško parado v Ukrajini po letu 2009. Parada sicer deluje kot prikaz moči ukrajinske vlade in je gotovo namenjena tudi ustrahovanju proruskih upornikov na vzhodu države, ki se bojujejo proti ukrajinskim silam.

Predsednik Petro Porošenko je v kratkem govoru pred parado zatrdil, da si Ukrajina želi miru. "Vojna ni bila naša pobuda. Vsilili so nam jo od zunaj. Izbiramo mir," je poudaril. Istočasno pa je napovedal dodatno oboroževanje ukrajinske vojske v vrednosti 2,3 milijarde evrov med letoma 2015 in 2017, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Denar bo porabljen za nakup bojnih letal, vojnih ladij in helikopterjev.

Porošenko je ob tem obsodil rusko agresijo na Ukrajino. "V 21. stoletju se v srcu Evrope poskuša kršiti mejo suverene države, brez da bi se napovedala vojna. Zdi se, kot da se je svet vrnil v 30. leta prejšnjega stoletja na predvečer druge svetovne vojne," je dejal Porošenko. "Prepričan sem, da bo boj za Ukrajino, neodvisnost naš uspeh," je dodal.

Kot v posmeh so medtem proruski uporniki v mestu Doneck, ki ga nadzorujejo, priredili svojevrstno vojaško parado, na kateri so razstavili vojaško opremo in orožje ukrajinske vojske, kot so raketni sistemi in topovi, ki so jih uničile separatistične sile. Na svoji paradi so izpostavili tudi svoje vojne ujetnike.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.