Svet
590 ogledov

"Vojna, ki to sploh ni bila"

vojna za Slovenijo, tanki, BLOKADA PRI DRAGONJI Žurnal24 main
Med miti, ki jih je ustvarila Slovenija, je najbolj trdoživ slovenski mit o slovenski vojni za neodvisnost.

Spopad med Slovenijo in JLA junija 1991 je napačno imenovati vojna. "Ne glede na to, da se vojaški teoretiki razlikujejo po svojih definicijah vojne, nobena izmed njih ne bi razglasila spopada v Sloveniji za vojno," trdi hrvaški Novi list. Slovenska vojna po njihovem ne izpolnjuje predpogojev za poimenovanje vojna, med katerimi navajajo trajanje vojne in število žrtev.

Svoje trditve so oprli na raziskavo stockholmskega mednarodnega instituta za mirovne študije (Sipri), ki ocenjuje, da mora v spopadih za določeno ozemlje dveh oboroženih nasprotujočih si sil vsako leto umreti vsaj tisoč ljudi. V Sloveniji pa je v napadih JLA umrlo več "turških tovornjakarjev kot slovenskih vojakov", piše Novi list. Ob tem dodaja, da je bilo na slovenski strani 18 žrtev, med pripadniki JLA pa 44.

 

Sporna tudi odgovornost za "vojno"

Poleg izraza vojna naj bi bila sporna tudi odgovornost za vojno, ki jo slovensko zgodovinopisje pripisuje zgolj silam JLA. Nedavno objavljene raziskave naj bi potrdile, da so prvi streljali teritorialci. Kljub obsežnejši in bolje opremljeni vojski JLA jo je zelo motivirana slovenska vojska hitro porazila.

Časnik izpostavlja, da se je po koncu spopada nadaljevala ideološka in politična vojna za zasluge v junijskem spopadu. Vodja slovenske desnice Janez Janša tako že dve desetletji uspešno gradi kult najbolj zaslužnega za osamosvojitev Slovenije. Primerja obračun slovenske desnice z "veleizdajalsko levico" s podobnimi napadi hrvaške desnice na levico, ko gre za osamosvojitev države.

"Slovenci se ne razlikujejo od 'južnjakov'"

Sloveniji je pred Evropsko unijo uspelo zatajiti tudi "administrativno etnično čiščenje sovražnikov države", povečini pripadnikov "sumljivih" narodnosti. Primer izbrisanih ni edini, je pa najbolj izražen.
Slovenci imajo tako kot ostali "južnjaki" selektiven zgodovinski spomin. Prav tako jim je skupno poveličevanje lastnih vojnih podvigov, kjer so "naši" vedno "dobri, pravični, napadeni in žrtve", nasprotniki pa izključno "slabi, zlobneži, agresorji in vojni zločinci".

Je pa res, da je zgolj Sloveniji uspelo uresničiti geslo, da v obrambni vojni ni možno storiti vojnih zločinov. Samo v Sloveniji so namreč sprožili postopke zaradi vojnih zločinov zgolj proti pripadnikom agresorskih sil, medtem ko na sodiščih ni bilo nikogar izmed slovenskih teritorialcev, še ugotavlja Novi list.

Komentarjev 3
  • Stolp 14:49 24.junij 2011.

    (nadaljevanje od spodaj - ne vem zakaj reže komentarje)- za konec še vojni zločini: dvomim da TO pri nas ni storila nobenega. Mednarodna skupnost je nekaj mesecev pozneje Slovenijo priznala za samostojno od datuma ko je ta samostojnost ...prikaži več razglasila. Agresor na ozemlju suverene države nima kaj iskati. Za vse vojne zločine je odgovoren sam. Tudi za tiste, ki se zgodijo proti njegovi vojski. Brez njegove agresije jih ne bi bilo.

  • Stolp 14:49 24.junij 2011.

    (nadaljevanje od spodaj - ne vem zakaj reže komentarje)- to da so umirali predvsem civilisti(pri nas nesrečni tovornjakarji) je bila ne samo značilnost poznejših balkanskih vojn ampak je nasploh značilnost vseh modernih spopadov. Vojak ima ustrezno opremo in ...prikaži več oborožitev in se lahko brani, civilist nima nič!- Kdo je odgovoren za vojno v Sloveniji? Edino JLA. Mi smo se jim zoperstavili in kakor sami ugotavljajo bili motivirani. Na Hrvaškem so poleg JLA in Miloševića odgovorni tudi Tuđman in njegova vrhuška. Važnejše kot lasten narod je bilo dobiti pol Bosne. Obrambnega ministra Špeglja, ki je predlagal blokado kasarn po slovenskem vzoru je odstavil. Ljudje so se goloroki uprli tankom, ki so prodirali proti Sloveniji. Tuđman ni niti mrdnil. Da ne bi propadel dogovor z Miloševićem.- za konec še vojni zločini: dvomim da TO pri nas ni storila nobenega. Mednarodna skupnost je nekaj mesecev pozneje Slovenijo priznala za samostojno od datuma ko je ta samostojn

  • Stolp 14:46 24.junij 2011.

    Hrvate je pač Tuđman zaj*bu s svojo popustljivostjo do JLA, v ozadju katere je bilo dogovarjanje o Bosni z Miloševićem. Srbi so to popustljivost seveda izkoristili in Hrvatje so pač dobili pravo vojno. S tem pa še ni rečeno, da ...prikaži več vojna v Sloveniji ni bila vojna. Pa pojdimo povrsti:-ne vem kdo je ta Sipro, ampak glede na to da gre za neki mirovni inštitut, ne pa za neko strokovno podkovane obramboslovce, jih pa res ne moremo imeti za merodajne. In res ne vem od kod so privlekli na dan tezo, da mora umreti vsako leto tisoč ljudi, da se nekaj lahko imenuje vojna!- pa tudi če sprejmemo zgornjo tezo: 27. junij - 6. julij je deset dni. Sedaj pa kalkulator v roke in računati: 18(TO žrtve) + 44(JLA žrtve) = 62. 62/10 = 6.2 žrtve na dan kar pomeni: 365* 6.2 = 2263 žrtev, če bi vojna trajala eno leto. Očitno pri novem listu niti ne znajo uporabljati kalkulatorja.- to da so umirali predvsem civilisti(pri nas nesrečni tovornjakarji) je bila ne samo značilnost poz