Svet
19 ogledov

Vojna na Balkanu zaradi beguncev? Ni šans!

Srbski premier Aleksandar Vučić in  predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizd EPA
Tudi če Nemčija zapre mejo za begunce, vojne na Balkanu ne bo, menita šefa bosanske in srbske vlade.

BiH in Srbija bosta okrepili sodelovanje in s tem prispevali k stabilnosti celotne regije, sta po prvi skupni seji vlad sporočila predsedujoči svetu ministrov BiH Denis Zvizdić in srbski premier Aleksandar Vučić. Ocenila sta, da v regiji ni nevarnosti oboroženega spopada zaradi begunske krize.

V komentarju opozorila nemške kanclerke Angele Merkel o možnosti izbruha vojn na Balkanu, če bi Nemčija zaprla meje za begunce, je Zvizdić na skupni novinarski konferenci z Vučićem po seji vlad dejal, da se strinjata, da bi zapiranje evropskih meja lahko vplivalo na razmere v regiji in povečanje napetosti. Prepričana pa sta, da bodo države v regiji storile vse, da se vojna na Balkanu ne bo več nikoli ponovila in da se nobena država ne pripravlja na oborožene spopade.

Opozorilo Merklove dobronamerno

Vučić je dejal, da opozorilo Merklove razume kot dobronamerno, kot izraz želje, da se kaj takega ne bi zgodilo. Potrdil je, da politične razmere na Balkanu niso rožnate, da pa Srbija zaradi beguncev ni v paniki, niti "ne jamra kot nekatere države", in da bo storila, kar je potrebno, da se to ne bi zgodilo, poroča hrvaška tiskovna agencija Hina.

Glede načrtovanega nakupa orožja pa je Vučić, ne da bi omenil Hrvaško, dejal, da gre za rezultat odločitve o nabavi lansirnih ramp za balistične rakete. Zagotovil je, da ne načrtujejo nakupa ofenzivnega orožja. "Ne nameravamo nikogar napasti, samo želimo zaščititi državljane Srbije," je dejal.

dezurni@zurnal24.si

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.