Svet
3 ogledov

Vojna proti drogam izgubljena

Represija ne pomaga, uporaba drog se strmo povečuje. (Foto: Shutterstock) Žurnal24 main
Vojna proti drogam "še najbolj koristi alkoholni in tobačni industriji, ki ji zaradi pretiranega kriminaliziranja prepovedanih drog delamo veliko uslugo," meni Matej Košir iz Utripa.
Na globalni ravni se je med letoma 1998 in 2008 uporaba opiatov povečala za 34,5 odstotka, uporaba kokaina za 27 odstotkov, marihuane pa za 8,5 odstotka, ugotavlja poročilo.

"50 let po začetku boja proti drogam v ZN in 40 let po tem, ko je ameriški predsednik Richard Nixon začel vojno proti drogam, so v teh politikah nujno potrebne bistvene spremembe," ugotavlja poročilo Globalne komisije o politiki do drog.

V tej komisiji je med drugimi množica bivših južnoameriških predsednikov, nekdanji generalni sekretar ZN Kofi Annan, nekdanji predsednik ameriških zveznih rezerv Paul Volcker in britanski ekscentrični bogataš Richard Branson.

"Morda bo za nekatere zvenelo šokantno, vendar menim, da ima Slovenija eno izmed bolj liberalnih politik na področju prepovedanih drog v svetu, zato sam osebno ne bi veliko spreminjal," pravi Košir. "Pri nas je posest prepovedane droge zgolj prekršek že od leta 1978 naprej, in ko v ostalih evropskih državah govorijo o dekriminalizaciji v bistvu večinoma govorijo o tem, da posest prepovedane droge prekvalificirajo iz kaznivega dejanja v prekršek," razlaga.

Vojna povečuje dobiček na tobak in alkohol
"V bistvu njihove ugotovitve ne prinašajo nič posebej novega, kar ne bi vedeli že nekaj let. So pa ugotovitve in priporočila v večini zelo na mestu," nam je poročilo komentiral Matej Košir iz inštituta Utrip.

"Smiselno je, da problematiko na področju prepovedanih drog obravnavamo kar se da celovito in na podlagi znanstveno ugotovljenih dejstev, ki so pogosto drugačna od stališč uradne politike," pravi Košir.

Dodaja, da "tako imenovana 'vojna proti drogam' ne koristi prav nikomur, še najmanj pa uporabnikom prepovedanih drog in zasvojencem." "Če sem lahko nekoliko ciničen, še najbolj koristi alkoholni in tobačni industriji, ki ji zaradi pretiranega kriminaliziranja prepovedanih drog delamo veliko uslugo in preusmerjamo pozornost stran od resničnih in veliko obsežnejših problemov, ki jih imamo z alkoholom in tobakom," pravi Košir.

Nič posebej novega, a na mestu
"Nerealno je pričakovati, da bodo prepovedane droge kdajkoli legalne, kot sta na primer alkohol in tobak," pravi Košir.

"Bolj smiselno in realno je govoriti o popolni dekriminalizaciji uporabnikov prepovedanih drog, še zlasti kadar gre zgolj za osebno rabo prepovedane droge, pri čemer uporabnik seveda ne škodi drugim," meni Košir.

Spodbujajo eksperimente
"Vlade se morajo odločiti za poskuse z modeli regulacije, ki bodo spodkopali moč organiziranega kriminala in se zavzeli za varnost in zdravje svojih državljanov," piše v poročilu. Dodajajo, da to velja predvsem za marihuano, da pa spodbujajo tudi eksperimente pri dekriminalizaciji drugih drog. S tovrstnim preizkušanjem bi vlade lahko prišle do učinkovitih modelov odnosa do drog.

Zdajšnje strategije temeljijo na "ideologiji in politični prikladnosti"

Razbijte tabuizacijo, ki se drži razprav o legalizaciji in reformi, ukrepati je treba takoj.
Globalna komisija o politiki do drog

To poziva k takojšnjemu preoblikovanju politik globalnega boja proti prepovedanim drogam. "Politike do drog, ki temeljijo na ideologiji in politični prikladnosti, bi morale nadomestiti politike in strategije, ki temeljijo na znanosti, skrbi za zdravje, varnosti in človekovih pravicah," opozarja poročilo.

Košir pa se ne strinja, da vojno proti drogam goni ideologija. "Nenazadnje, tudi politike tistih držav, ki še vedno prisegajo na tako imenovano vojno proti drogam, niso utemeljene na ideologiji, temveč na specifičnih interesih. O tem pa morda kdaj drugič," pravi Košir.

Poziva še k spremembi kategorij, ki so očitno napačno uvrstile marihuano, liste kokaina in ekstazi.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.