Svet
39435 ogledov

Vojna v Ukrajini: Grozljivo ravnanje z vojnimi ujetniki

Ukrajina, vojni ujetniki Youtube/posnetek zaslona
V zvezi z deljenimi posnetki sta obe strani začeli preiskavo.

Mesec dni po začetku ruske agresije, 24. marca, sta si Rusija in Ukrajina prvič izmenjali zajete vojake. Kljub temu pa vojni zločini ostajajo realnost vojne, kar prikazujeta tudi videoposnetka, ki sta zaokrožila po spletnih omrežjih.

Eksplicitna videoposnetka prikazujeta domnevno ukrajinske sile med mučenjem vojnih ujetnikov. Na posnetkih so vidni krvni madeži in zasliševanje ter lomljenje nog ujetnikov. Enega izmed ujetnikov so vojaki ustrelili v nogo in nato nadaljevali z nasiljem.

Na vest o incidentu se je odzval tudi Oleksij Arestovič, svetovalec ukrajinskega predsednika Zelenskega, ki je napovedal začetek preiskave in pozval k spoštovanju Ženevske konvencije, ki nalaga obveznost humanega ravnanja z vojnimi ujetniki. Obenem je zanikal, da ukrajinska stran muči vojne ujetnike. Svojo preiskavo v zvezi z dogodkom je napovedala tudi Rusija.

Dva videa omenjenega dogajanja je včeraj na svojem Twitter profilu objavila novinarka Maria Dubovikova. Posnetki nimajo zapisane geolokacije, v okviru preiskave pa želijo priti do identitet oseb na posnetku in ostalih okoliščin dogodka. K preiskavi je pozval tudi Eliot Higgins, bloger in preiskovalni novinar, ustanovitelj portala Bellingcat.

Pojavila so se namreč namigovanja, da gre za ukrajinske sile, saj mnogi od oboroženih moških nosijo modre trakove.

dezurni@styria-media.si

Komentarjev 93
  • LukaMB 00:30 31.marec 2022.

    https://readovka.news/news/92247

  • QSprm 10:25 29.marec 2022.

    Spomnite se na te posnetke predno si padete v objem z ekonomskimi kvazi begunci iz ukrajine.

  • jakec1575 21:34 28.marec 2022.

    Pogledal sem originalni posnetek. To niso redni vojaki. Gre za saboterje. ki so streljali civilno prebivalstvo po cestah zelo verjetno. Ce pogledate nimajo vojaskih uniform redne vojske. Modri trak pomeni teritorialno obrambo mest in ne ukrajinsko vojsko. Tole so zelo ...prikaži več verjetno ujeti saboterji, ki so v zaledju delali kaos.