Svet
24 ogledov

Vojni hujskač bi šel lahko v zapor

Ameriški zunanji minister Colin Powell je leta 2003 v varnostnem svetu ZN na pod Žurnal24 main
Rafid Ahmed Alvan Al Džanabi, ključni vir trditev Cie o obstoju orožja za množično uničevaje v Iraku, bi lahko končal v zaporu. Javno je priznal, da je o dokazih lagal.

"Morda sem ravnal prav, morda ne. Dali so mi priložnost, da si nekaj izmislim in zrušim režim. Jaz in moji sinovi smo ponosni, da smo Iraku dali možnost za demokracijo," je Rafid Ahmed Alvan Al Džanabi nedavno povedal za britanski The Guardian.

Al Džanabi, ki je leta 1999 pred Sadamovim režimom pobegnil v Nemčijo, je tamkajšnjim tajnim službam natvezil zgodbo o orožjih za množično uničevanje v Iraku. Te so podatke predale ameriški tajni službi Cia, za ZDA pa je njegova zgodba postala ključni razlog, da so leta 2003 napadle Irak.

V vojni in kaosu, ki je sledil, je umrlo na stotisoče ljudi, večinoma civilisti.

Kršil nemške zakone
Nemške tajne službe naj bi Cio sicer posvarile, da Al Džanabi ni povsem zanesljiv vir. Da si je vse skupaj verjetno izmislil, je takratnega šefa Cie Georgea Teneta opozarjal tudi njegov regijski vodja za Evropo.

Poslanec nemških zelenih Hans-Christian Ströbele zdaj trdi, da bi morali Al Džanabiju soditi. Prekršil je namreč nemški zakon, ki prepoveduje vojno hujskaštvo. Zakon kot kriminalno dejanje opredeljuje dejanja, storjena "z namenom, da zmotijo miroljubne odnose med narodi, še posebej če ta vodijo v vojno".

V Nemčiji se zdaj sprašujejo tudi, zakaj je Al Džanabi še vsaj pet let po tem, ko so tajne službe vedele, da si je podatke izmislil, od njih mesečno prejemal po več tisoč evrov.

Zahtevajo trajno izgnanstvo
Ker je Al Džanabi napovedal, da se želi iz Nemčije preseliti v nazaj v Irak in tam ustanoviti stranko, so se v tej državi pojavili pozivi k trajni prepovedi njegovega vstopa v državo. Al Džanabija označujejo za lažnivca, ki je državo spravil v katastrofo, v kateri je umrlo na tisoče ljudi, država pa še vedno ni uspela obnoviti v vojni uničene infrastrukture.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.