Svet
19 ogledov

Vojno stanje na Jamajki

Nad četrtjo Tivoli Gardens se vije dim. Streljanje se sliši tudi v središču mest Žurnal24 main
Spopadi med podporniki mamilarskega šefa in oboroženimi silami se stopnjujejo. Številni mrtvi.

V spopadih v četrti jamajške prestolnice Kingston Tivoli Gardens je umrlo že 31 ljudi, od tega 28 civilistov in trije pripadniki varnostnih sil. Večdnevno obstreljevanje se je vnelo med iskanjem šefa mamilarskega kartela Christopherja "Dudusa" Coka. Še 32 ljudi je bilo ranjenih, policija pa je prijela 211 ljudi, vendar med njimi ni Coka.

Christopher Duke Coke | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main

 

 

 

 

Vrtovi Tivoli
Tivoli Gardens je eden izmed najbolj nasilnih slumov Kingstona. Leta 1960 je bilo zgrajeno na nekdanjem smetišču, tam zdaj živi okoli 25 tisoč prebivalcev. V tridnevnem obstreljevanju leta 2001 (takrat so iskali nelegalno orožje) je umrlo 25 ljudi. Zdaj je popolnoma zabarikadirano. Več tisoč do zob oboroženih pripadnikov varnostnih sil išče Coka.

Pošten poslovnež
Nemiri trajajo že tri dni, začeli so se potem, ko so se jamajške oblasti odločile Coka predati Združenim državam Amerike. Podporniki pa 41-letnika odločno branijo. Sam vztraja, da je le pošten poslovnež, uživa podporo številnih najrevnejših prebivalcev Kingstona, ki ga vidijo kot svojega rešitelja, prisegli so mu zvestobo, braniti ga nameravajo do zadnjega. Za ZDA pa je eden največjih preprodajalcev mamil in trgovcev z orožjem. Vodi združbo z imenom Shower Posse, ki naj bi bila odgovorna za številne umore na Jamajki in v ZDA. Če ga bodo v New Yorku obsodili, ga najverjetneje čaka dosmrtna ječa.

Cokovi podporniki so v zadnjih dneh zažgali okoli 18 policijskih postaj. Druge tolpe so izkoristile osredotočenost policistov na le en predel mesta in svoje ''aktivnosti'' povečale v ostalih četrtih. Spopadi so občasno prekinili cestno povezavo s kingstonskim letališčem, zaradi česar so morali odpovedati nekaj letov.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.