Svet
12 ogledov

Vojno stanje v Beogradu

1/15
Žurnal24 main
Parada ponosa v Beogradu se je sprevrgla v pravo vojno stanje, ki je popoldne zavladalo na beograjskih ulicah.

Do 17. ure je bilo po podatkih policije, ki jih objavlja beograjski portal Blic, aretiranih 188 izgrednikov. 77 ljudi so zadržali v priporu. Do iste ure je bilo poškodovanih okrog 120 ljudi, od tega 80 policistov. Dva sta poškodovana huje.

Potem ko je bila Parada ponosa - ki je minila dokaj mirno - pri koncu, so udeleženci druženje nadaljevali v Študentskem kulturnem centru, na ulicah srbske prestolnice pa se je razvnel pravi spopad med nasprotniki parade in policijo.

Tolpe nasprotnikov gej parade razbijajo izložbe, ropajo prodajalne, zažigajo kontejnerje, avtobuse in trolejbuse ter avtomobile. Zažgali so tudi en policijski avto, policiste pa med drugim obmetavali z granitnimi kockami in gorečimi molotovkami.

Prva Parada ponosa v Srbiji – leta 2001 – se je končala z brutalnim nasiljem. Druga, ki je bila napovedana za lansko leto, pa je bila kasneje odpovedana ravno zaradi groženj nasilnih nasprotnikov tovrstnega zborovanja v srbski prestolnici.

Po pisanju Blica je beograjski župan Dragan Djilas škodo, ki je nastala do 15. ure, ocenil na več kot milijon evrov. „Mesto je popolnoma uničeno. Pri tem pa je vendarle glavno, da nasilje ni zahtevalo nobeno človeško žrtev,“ je povedal Djilas.

Zublji v prostorih Demokratske stranke
Izgredniki so med drugim vdrli tudi v prostore vladajoče Demokratske stranke, ki so jih popolnoma uničili in zažgali, pri tem pa napadli tudi gasilce, ki so skušali pogasiti požar. Med neredi so napadli tudi zgradbo Radio televizije Srbije, izgredniki pa so se povzpeli tudi na zgradbo Skupščine Srbije.

Po poročanju agencije DPA središče Beograda z razbitim steklom, polomljenimi prometnimi znaki in prevrnjenimi kontejnerji spominja na vojno cono. Po pisanju tujih agencij naj bi bili nasprotniki Parade ponosa, ki zdaj razbijajo mesto, v največji meri pripadniki navijaških in neonacističnih skupin.

Parado ponosa poleg velikega števila policistov – podatki o njihovem številu se vrtijo okrog 5 do 6 tisoč – varujejo tudi helikopterji in policisti na konjih. Okrog 10. ure je 250 nasprotnikov parade v policiste začelo metati granitne kocke in kamenje, na številnih mestih so skušali prebiti policijsko varnostno verigo.

Incidente obsoja tudi Kacin
Incidente v Beogradu je obsodil tudi evropski poslanec in poročevalec Evropskega parlamenta za Srbijo Jelko Kacin.

"Incidenti in izbruhi nasilja niso samo napad na temeljne človekove pravice sodelujočih v paradi, ampak pomenijo tudi napad na pravno državo v Srbiji. Slike neredov v Beogradu, ki so danes obšle svet, prinašajo slabo sporočilo o spoštovanju manjšin v Srbiji in o učinkovitosti državnih institucij," je v sporočilu za javnost zapisal Kacin in srbske oblasti pozval, naj čim prej vzpostavijo javni red in mir.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.