Svet
19 ogledov

Vojska bo bombardirala madež

Posledice ne bodo lokalizirane. (Foto: Reuters) Žurnal24 main
Nov načrt v boju proti obsežnemu naftnemu madežu ob ameriški obali: napadli ga bodo z letali.

Ameriške letalske sile so dale zelene luč za operacijo, v kateri bosta dve letali C-130 hercules nad madež, ki grozi obali Mehiškega zaliva, spuščali kemikalije za razgradnjo nafte. Vsako letalo je sposobno v enem poletu s kemikalijami pokriti območje okoli enega kvadratnega kilometra, na dan pa lahko vsako opravi tri misije.

Sicer pa pri obvladovanju madeža, ki se razprostira že na okoli 5.000 kvadratnih kilometrih površine, pomaga tudi mornarica. Tako je zagotovila več kilometrov lovilnih pregrad in posebne sisteme za posnemanje nafte z gladine.

Po nekaterih bojaznih bi imela nesreča na naftni ploščadi British Petroleuma še hujše posledice od nesreča tankerja Exxon Valdez leta 1989 ob aljaški obali, ko je v morje odteklo 40 milijonov litrov nafte.

Po eksploziji na naftni ploščadi pretekli teden v Mehiškem zalivu se v morje sicer še vedno izliva okoli pet tisoč sodčkov nafte na dan,saj robotski podmornici kljub večkratnim poskusom ni uspelo zapreti posebnih varnostnih ventilov ob vznožju vrtine.

Kljub naporom, da bi madež zajezili, je ta že prišel do obale Louisiane.

Že včeraj so v tej ameriški zvezni državi razglasili izredne razmere, danes so temu sledili še na Floridi. Guverner Louisiane Bobby Jindal je zvezne oblasti zaprosil, naj pošljejo šest tisoč vojakov, ki bi pomagali pri odstranjevanju madeža. Izdatno pomoč je že obljubila Bela hiša.

Do nadaljnjega ne bodo vrtali
Ameriška administracija je prepovedala nadaljnje vrtanje nafte na področjih obale ZDA, dokler ne bodo znani rezultati preiskave o razlitju nafte v Mehiškem zalivu. Že prejšnji mesec je sicer predsednik Barack Obama uvedel moratorij na nova vrtanja nafte v bližini obale. Ameriška vlada je razliv nafte označila za "incident nacionalnega pomena".

Velika škoda
V morje se izteka petkrat večja količina, kot so predvidevali sprva. Gospodarska škoda bo ogromna, ne le zaradi izgubljene nafte, pač pa so ob obali številna gojišča školjk in kozic. Še večjo in dolgotrajnejšo škodo bo utrpelo okolje.

Učinkovitega načina, kako preprečiti širjenje nafte, še niso našli. Manjši del madeža so včeraj zažgali.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.