Svet
16 ogledov

Vojska podlegla srdu množice

Število žrtev spopadov se je povzpelo na 20, več kot 800 ranjenih. (Foto: EPA) Žurnal24 main
Protivladni protestniki kljub nasilju vztrajajo na ulicah Bangkoka in pri svojih zahtevah za enkrat ne nameravajo popustiti. Število žrtev spopadov se je povzpelo na 20, več kot 800 ranjenih.

"Ne bo več pogajanj. Rdečesrajčniki se nikoli ne bodo pogajali z morilci," je poudaril eden od vodij protestnikov Jatuporn Prompan.

Najhujše nasilje med protestniki in varnostnimi silami se je v soboto razvnelo v okolici vladne palače, ki je eno od dveh osrednjih prizorišč vse bolj nasilnih protivladnih protestov. Vojska je izpred vladnega poslopja poskušala razgnati nekaj deset tisoč protestnikov v značilnih rdečih srajcah, ki tam vztrajajo že od sredine marca, pri tem pa naletela na močan odpor.

Vojska se je umaknila
Nasilje se je najbolj razvnelo v starem mestnem jedru Bangkoka in se stopnjevalo do te mere, da se je vojska v soboto pozno zvečer umaknila in protestnike pozvala k premirju. Vendar pa je davi v starem mestnem jedru še vedno vztrajalo okoli 2000 privržencev odstavljenega premiera Thaksina Shinawatre, ki napovedujejo, da se jim bodo danes pridružili še drugi somišljeniki.

"Rdečesrajčniki" se na protestih proti vladi Abhisita Vejjajive zbirajo že od sredine marca in zahtevajo njegov odstop, razpustitev parlamenta in predčasne volitve.

"Ne nameravam odstopiti"
Premier Vejjajiva kljub nasilju za zdaj ne namerava popustiti zahtevam protestnikov. V sobotnem televizijskem nagovoru je poudaril, da ne namerava odstopiti s položaja. Zatrdil je tudi, da si bo z vlado še naprej prizadeval za rešitev nastalih razmer.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.