Svet
0 ogledov

Vojska razpustila parlament

(Foto: Reuters)
1/16
Žurnal24 main
Vojska, ki je po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v Egiptu, je danes sporočila, da je razpustila parlament. Volitve bodo v roku šestih mesecev.

Vojska, ki je po odstopu predsednika Hosnija Mubaraka prevzela oblast v Egiptu, je danes sporočila, da je razpustila parlament in da bodo volitve potekale najkasneje v šestih mesecih. Sporočila je tudi, da bo začasno ustavila izvajanje ustave. S tem je izpolnila dve temeljni zahtevi protestnikov, ki so zahtevali demokratične reforme v državi

Ena od zahtev protestnikov v minulih tednih je bila razpustitev konec lanskega leta izvoljenega parlamenta, v katerem je imela veliko večino vladajoča Narodna demokratska stranka (NDP). NDP je na parlamentarnih volitvah novembra in decembra lani osvojila prepričljivo večino, del opozicije pa je zaradi nasilja in očitkov o prevarah drugi krog volitev bojkotiral.

Vrhovni svet v današnjem sporočilu, objavljenem na državni televiziji, sicer ni omenil, ali bo tudi razveljavil sporni zakon, ki je v državi pred 30 leti uvedel izredne razmere in velja še danes. S tem bi med drugim omogočil izpustitev političnih zapornikov

Še vedno protesti
Na samem trgu sicer tudi dva dni po odstopu dolgoletnega predsednika Hosnija Mubaraka še vztraja nekaj sto protestnikov, ki so jih vojaki poskušali odstraniti.

Stotisoče protestnikov, ki so 18 dni zapored glasno zahtevali Mubarakov odstop, je v noči na soboto večinoma zapustilo trg Tahrir, središče protivladnih protestov v minulih tednih. Njihova osnovna zahteva je bila namreč v petek zvečer končno izpolnjena – predsednik je po 30 letih na oblasti odstopil, oblast v državi pa je začasno prevzela vojska.

Nov delovni teden v Egiptu se je začel normalno – trgovine so odprte, ljudje pa znova odhajajo na delo. Danes naj bi se prvič po Mubarakovem odstopu tudi sestala egiptovska vlada.
"Najprej izpolnite obljube"
Nekaj sto protestnikov pa trga noče zapustiti. Vztrajajo namreč, da bodo tam ostali, vse dokler ne bodo dejansko uresničene obljube o reformah.

Ko so jih vojaki danes pozvali, naj vendarle odidejo, so izbruhnili prepiri in prerivanje, a so vojaki nato kmalu popustili.

So pa vojaki začeli odstranjevati šotore, ki so jih na Tahrirju v minulih dneh in tednih postavili protestniki. Večji del Tahrirja, ki je eno glavnih prometnih vozlišč v Kairu, je namreč od danes znova odprt za promet. Promet na trgu sicer še usmerja vojska, vozniki pa se vozijo mimo tankov in ogromnih plakatov s fotografijami v minulih tednih ubitih protestnikov.

Izrael si je oddahnil
Novo vojaško vodstvo je v soboto zagotovilo, da bo utrlo pot demokratično izvoljenim civilnim oblastem, ki bodo zgradile svobodno demokratično državo, ter spoštovalo vse mednarodne sporazume. S slednjim je vojska posredno potrdila, da bo zgodovinski mirovni sporazum z Izraelom iz leta 1979 ostal nedotaknjen.

Ta poteza je razveselila Izrael, kasneje pa jo je pozdravil tudi ameriški predsednik Barack Obama.

Zgledu Egipta sledijo v Alžiriji in Jemnu
Medtem ko so Egipčani že dosegli odhod Mubaraka, pa njihovemu zgledu zdaj sledijo ljudje v nekaterih drugih arabskih državah. V soboto so tako protivladni protesti potekali v Alžiriji in Jemnu, a so jih oblasti nasilno zatrle.

V središču alžirske prestolnice se je v soboto zbralo kakih 2000 ljudi in zahtevalo odstop predsednika Abdelaziza Bouteflike.

Fotografije si oglejte v GALERIJI.
A oblasti so vpoklicale več deset tisoč z avtomatskim orožjem in palicami oboroženih policistov, ki so protestnikom preprečili načrtovani pohod s Trga 1. maja na Trg mučenikov. Izbruhnili so spopadi. Po navedbah oblasti je bilo aretiranih 14, po navedbah opozicije pa več sto protestnikov.

 

Tudi v jemenski prestolnici Sani so se v soboto zbrali protestniki, ki so slavili odhod Mubaraka z oblasti in obenem zahtevali odstop svojega predsednika Alija Abdulaha Saleha. A več sto protivladnih protestnikov je napadlo kakih pet tisoč vladnih podpornikov, med katerimi naj bi bili številni varnostni agenti v civilu.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.