Svet
6 ogledov

Vojska rešila predsednika

Rafael Correa, rešitev, vojska, Ekvador
1/6
Žurnal24 main
Ekvadorska vojska je rešila predsednika države, potem ko so ga policisti več ur zadrževali v bolnišnici.

Ekvadorski predsednik Rafael Correa se je pozno zvečer v četrtek varno vrnil v predsedniško palačo. V bolnišnici zunaj prestolnice Quito so ga zadrževali policisti. Rešili so ga vojaki, ki so streljali na policiste.

Predsednik se je že zahvalil vsem svojim podpornikom. Med reševanjem je po njegovih besedah umrl najmanj en policist, je povedal z balkona palače. Zahvalil se je vsem, še posebej svojim telesnim stražarjem, da so ga obvarovali. "Poskus uporniške policije, da me izžene, ni uspel," je povedal.

"Nihče ni policije podpiral tako kot ta vlada, nihče jim ni toliko povišal plač,"
je povedal o policijskih protestnikih. Slednji so namreč protestirali proti vladi, ki jim namerava ukiniti nekatere ugodnosti.

Doživel sem najbolj žalosten dan v tej vladi.
predsednik Rafael Correa

Predsednika je na stotine policistov zadrževalo v sobi bolnišnice in ga niso spustili nikamor. Iz bolnišnice naj bi ga, medtem ko se je vnel boj med vojaki in policisti, pretihotapili na invalidskem vozičku. "Sram naj vas bo! Nikoli ne bomo sprejeli pogajanj pod takimi pritiski," je še povedal.

Nemiri so se začeli s protesti vojakov in policistov v četrtek zjutraj. Zavzeli so več vojašnic, na cestah so postavili blokade, zasedli so tudi zgradbo parlamenta. Za več ur so prevzeli nadzor tudi na mednarodnem letališču v prestolnici. Razmere so kmalu ušle izpod nadzora, v državi so razglasili izredne razmere.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.