Svet
2 ogledov

Vojska s streli pokosila protestnike

Na internetu se je pojavil grozljiv posnetek bahrajnskih varnostnih sil, ki brez
1/2
Žurnal24 main
Na internetu se je pojavil grozljiv posnetek bahrajnskih varnostnih sil, ki brez razloga streljajo na skupino protestnikov. Po umiku vojske so protestniki spet zavzeli osrednji trg v Manami.
Grozljiv posnetek si oglejte TUKAJ.

Incident je bil posnet tekom petkovih demonstracij na ulicah bahrajnske  prestolnice Manama. Predstavniki državnih varnostnih sil naj bi do sedaj ubili najmanj šest ljudi, več 50 naj bi bilo huje ali lažje ranjenih.

Vojska le zapustila ulice
Kmalu zatem, ko se je vojska popolnoma umaknila s trga Biser v bahrajnski prestolnici, je policija protestnike, ki so se želeli vrniti na trg, pregnala z vodnimi topovi in solzivcem, a je tudi policija nato zapustila zbirališče protestnikov. Protestniki so znova zavzeli trg in so odločeni, da bodo na njem vztrajali, dokler ne bodo izpolnjene njihove zahteve.

Umik vojske z ulic je ukazal bahrajnski prestolonaslednik Salman, red in varnost na ulicah pa naj bi ohranjala policija. Umik vojske z ulic je bila sicer glavna zahteva opozicijskih strank, ki so ravno zaradi prisotnosti vojske sprva zavrnile ponudbo kralja Hamada bin Isa Al Kalifa za dialog. "Menimo, da ni resna volja po dialogu, saj vojska ostaja na ulicah," je povedal Ibrahim Mattar, član bloka Wefaq.

Mattar je dodal, da bi morale oblasti "sprejeti koncept ustavne monarhije" in umakniti vojsko z ulic, preden bi se lahko začeli kakršni koli pogovori. "Potem lahko oblikujemo začasno vlado z novimi obrazi, ki ne bodo vključevali zdajšnjega notranjega in obrambnega ministra," je še dejal.

Kralj Bahrajna je ponudil dialog vsem strankam, da bi poskušali končati nemire. Svojega najstarejšega sina Salmana je prosil, naj začne pogovore za rešitev politične krize. Po umiku vojske so se pogovori tudi začeli.

Odgovore na vprašanje kaj pomeni Bahrajn Ameriki ter kako grožnja demokratizacije vpliva na sosednje države si preberite TUKAJ.

VB in ZDA: "Izogibajte se Bahrajnu"
Ameriška administracija je danes izrazila zaskrbljenost nad razmerami v državi, saj je Bahrajn njihov ključni zaveznik v regiji, obenem pa se v državi nahaja oporišče ameriške mornarice. ZDA in Velika Britanija sta sicer že pozvali svoje državljane, naj se izogibajo vsem nenujnim potovanjem v Bahrajn. London je poleg tega zaustavil izvoz nekaterih vrst orožja in varnostne opreme v Bahrajn, pa tudi v Libijo. Za podobno potezo se je odločila tudi Francija.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.