Svet
7 ogledov

Vojska ugrablja ljudi

Sirija Reuters
V Siriji naj bi vojaki in policisti, zvesti vladnemu režimu, ugrabili več kot 28.000 ljudi.

Na spisku je poleg 18.000 imen ljudi, ki so izginili po protivladnih protestih, še 10.000 novih, zatrjuje Fadel Abdulgani iz sirske Mreže za človekove pravice. Človekoljubna organizacija Savasja ocenjuje, da je številka še veliko višja. Po njihovih podatkih je od začetka nemirov izginilo kar 80.000 ljudi, poroča britanski BBC.

"Nihče ni varen"

Kot je za BBC povedal aktivist skupine Avaz, ni nihče varen pred vladnim zastraševanjem. Zbrali so pričevanja številnih Sirijcev, ki trdijo, da so njihove najbližje ugrabili pripadniki vladnih sil. Med njimi so tudi takšni, ki jih je ugrabljeni poklical z neznane številke in jih prosil, naj ga ne iščejo in ne kličejo ne na to ne na katero drugo številko. Izvedeli so, da je telefonska številka pripadala vojaškim varnostnim silam v Homsu. Kljub pozivanju vojske, naj jim pove, kaj je z njihovim sinom, odgovora niso dobili. Ko se je na telefon, s katerega je klical njihov sin, oglasil nek vojak, jim je povedal, da so ga ubili v Radžastanu. Družina tega ne verjame.

Podobnih zgodb naj bi bilo v zapiskih organizacij še mnogo, poroča BBC News. Zbrano dokumentacijo bodo predali Svetu OZN za človekove pravice.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.