Svet
14 ogledov

Vojska z orožjem nad civiliste

Sirija Reuters
Sirska vojska ubila najmanj sto ljudi, več deset je ranjenih.

Sirska vojska je zgodaj zjutraj s tanki in ostrostrelci vdrla v sirsko mesto Hama. Po navedbah sirskih aktivistov naj bi bilo pri tem ubitih najmanj sto ljudi, več deset je ranjenih.

Po navedbah aktivistov so tanki v mestu izvajali napade, ostrostrelci pa so streljali kar s streh. V Hami naj bi bila prekinjena tudi oskrba z vodo in elektriko.

Vodja nacionalne organizacije za človekove pravice Ammar Korabi je za AFP dejal, da je bilo v napadih vojske po vsej državi ubitih vsaj 136 ljudi, na desetine pa jih je bilo ranjenih. Poleg ubitih v Hami so življenje izgubili tudi protestniki v mestih Deir Ezor, Harak in Al Bukamal.

Napeto je tudi v Damasku. Sirska vojska je na protestnike v enem od predmestij odvrgla bombo, ki je ranila najmanj 42 ljudi.

Ostre obsodbe nasilja

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je sirskega predsednika Bašarja al Asada pozval h takojšnji ustavitvi nasilja proti demonstrantom. Damasku je zagrozil z novimi sankcijami.

"Takšna akcije proti civilistom , ki so več tednov množično in upravičeno protestirali, ni opravičljiva," pa je izpostavil britanski zunanji minister William Hague. Ocenil je še, da gre za del koordinirane akcije v več mestih, s katero želijo oblasti odvrniti prebivalce od protestov med muslimanskim svetim mesecem ramadan.

Nadaljevanje nasilja v Siriji sta najostreje obsodila tudi vodja francoske diplomacije Alain Juppe in ameriški predsednik Barack Obama. Obama je zgrožen nad nasiljem, ki ga sirska oblast izvaja nad prebivalstvom. "Poročila iz Hame so grozljiva in kažejo pravi obraz sirskega režima," je dejal Obama, ki je prepričan, da je v Siriji potrebna tranzicija v demokracijo.

Zaskrbljenost ob informacijah iz Sirije je izrazil tudi predsednik Evropskega parlamenta Jerzy Buzek. "Nič ne more upravičiti uporabe težkega orožja in ubijanja nedolžnih civilistov," je poudaril in dodal, da se mora pokol nemudoma končati, začeti pa se mora tranzicija oblasti.

Napadi v Hami že junija

Že v začetku junija so varnostne sile predsednika Bašarja al Asada v Hami ubile 65 ljudi, a so se pred nekaj tedni popolnoma umaknile iz mesta. Odtlej je mesto okoli 210 kilometrov severno od prestolnice Damask prizorišče številnih demonstracij proti Asadovemu režimu.

Lahko se zgodi, da bo Asadov režim ob muslimanskem svetem mesecu ramadan, ki se bo v Siriji začel v ponedeljek, še okrepil pritisk na prebivalce.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.