Svet
26 ogledov

Vojska zaprla mostova, nizki preleti vojaških letal

Zaprt most Profimedias
Drama v Turčiji. Vojska želi izvesti državni udar.

Po poročanji italijanske televizijske mreže RAI je prišlo okoli 23.50 do novih eksplozij v središču Carigrada. Po prenosu lahko v živo spremljamo nekakšen strelski spopad na cesti Carigrada in slišimo krike groze tamkajšnjih ljudi. O eksplozijah poročajo tudi iz Ankare. Na ulicah je bilo okoli 12.30 vse več ljudi, sodeč po posnetkih so bili med njimi tudi ranjeni.

"Državna televizija, ki je očitno pod nadzorom dela vojske, ki vodi udar, javlja, da je uveljavljena policijska ura in morajo vsi ostati doma," je za Žurnal24 povedal 25-letnik, ki živi v Eskisehirju - med Carigradom in Ankaro.

Pravi, da prihaja izpadov interneta in telefonov  po vsej Turčiji. Prav tako ne delujejo bankomati in je nemogoče plačevati s karticami.

24-letni študent novinarstva, ki živi v Ankari v prestižni soseski Cankaya, kjer se nahaja večina veleposlaništev, pa pravi, da Ankaro ves čas preletavajo vojaška letala, okoli polnoči pa nam je spročil, da je slišati bombne eksplozije.

Različne informacije

Turška vojska je zvečer sporočila, da je prevzela nadzor nad državo. "Nadzor v državi je dokončno prevzet," so v sporočilu, ki ga je objavila televizija NTV, zapisali predstavniki vojske, ki drugih podrobnosti niso navedli. poročajo tuje tiskovne agencije.

Premier Binali Yildirim je sicer pred tem sporočil, da je v Turčiji prišlo do "nezakonitega poskusa" posameznih elementov v vojski, a dodal, da ne bi bilo prav tega označiti za državni udar.

"Vlada, ki jo je izbral narod, ostaja na položaju. Odšla bo, ko bo ljudstvo tako reklo," je dejal premier in dodal, da bodo tisti, ki stojijo za poskusom udara, plačali visoko ceno.

Iz Carigrada poročajo o delnem zaprtju mostov ter tankih, ki so nameščeni pred letališčem, iz Ankare pa o nizkih preletih vojaških letal in helikopterjev.

Turške televizije poročajo, da so pučisti za talca vzeli poveljnika generalštaba turške vojske generala Hulusija Akarja

Erdogan le prek Facetima

Iz Carigrada se je za RTV SLO javila Karmen W. Švegl, ki je potrdila, da je vojska prevzela vse ključne točke v mestu. Videla je, da so se policisti pogovarjli z vojaki, sicer pa je policija v Turčiji še vedno zvesta predsedniku, vojska pa ga skuša strmoglaviti.

"Vojska je povsod, prijatelji pravijo, da je center mesta poln vojakov, obkolili so letališle, oba mostova, kar se tiče Carigrada je vojska prezela vse pomembne točke. V Ankari naj bi vojska zavzela neke talce," je povedala.

Oblast naj bi zdaj po nekaterih podatkih prevzel nekakšen mirovni svet. Pojasnjuje, da so mediji v Turčiji zelo razdeljeni, nekateri zelo zvesti predsedniku, drugi pa ravno obratno. "Komercilani programi, ki so bolj naklonjeni predsedniku poročajo, da je Erdogan v dobrem stanju. Naj bi kmalu celo spregovoril, a se do zdaj še ni oglasil, saj je na dobustu na Turški obali," pojasnjuje. Meni, da je to, da se predsednik še ni oglasil, slab znak, čeprav premier trdi, da so udar vojske že zatrli.

"Ni še jasno, kakšen del vojske se mu je uprl, je pa bilo nezadovoljstvo z Erdoganom vse glasnejše," je povedala Karmen W. Švegl. V nekaterih soseskah po njenih podatkih ni elektrike, vojska pušča novinarjem, da snemajo in tako skuša dokazati, da ima v rokah ključne točke v državi.

Erdogan se je kasneje le javil a le prek Facetima, kjer je ljudstvo pozval, naj se upre vojski. Po poročanju italijanske televizije RAI pa je v Nemčiji že zaprosil za politični azil.

Letalo iz Ljubljane

Na TV SLO so pojasnili, da je zvečer iz Ljubljane v Carigrad poletelo letalo in tam tudi pristalo. Kakšno je stanje na letališču pa ni povsem jasno.

Andrej Šter iz Ministrstva za zunanje zadeve je povedal, da so v Ankari povsod vojaki in da je situacija zelo nepredvidljiva. "Obe mednarodni letališči sta tudi blokirani na vhodu. Ocena naših turističnih agencij je, da so slovenski turisti na varnem," pravi.

Po poročanju italijanskega televizijskega programa TG1 naj bi sicer prišlo do nasprotovanj med vojsko in policijo, saj so bili policisti pozvani, naj na ulicah vzpostavijo mir. 

Po besedah britanskega novinarja Doriana Jonesa, ki živi v Carigradu, so bili policisti, ki so varovali predsedniško palačo, razoroženi. Več njegovih prijateljev pa mu je poročalo tudi o streljanju na ulicah.

Prebivalci pa naj bi že stekli na ulice na bankomate in dvigali denar.

 

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.