Svet
8 ogledov

Vojska 'zavzela' ključno mesto

Prebivalci Pakistana s transparenti, na katerih je zapisano, da so talibani sovr Žurnal24 main
Pakistanska vojska, ki je v Bunerju sprožila ofenzivo proti talibanom, je sporočila, da so prevzeli nadzor nad ključnim mestom Dagar.

Vojska je v torek na tem območju sprožila obsežno kopensko in zračno ofenzivo proti talibanskim skrajnežem, ki so v začetku aprila vdrli v okrožje Buner in skušali v njem uvesti šeriatsko pravo. Okrožje Buner leži okoli 75 kilometrov južno od doline Svat, kjer je pakistanska vlada februarja letos pristala na uvedbo šeriatskega prava, talibani pa naj bi v skladu s takratnim dogovorom v zameno prenehali z nasiljem.

Kljub temu je v začetku aprila več sto skrajnežev vdrlo v Buner in s tem kršilo februarski dogovor. Talibanski skrajneži naj bi nadlegovali in terorizirali lokalno prebivalstvo in tudi v Bunerju poskušali uvesti šeriatsko pravo. Od torkovega začetka ofenzive na območju potekajo siloviti spopadi, v katerih naj bi bilo ubitih že več kot 50 talibanskih upornikov. Danes je vojakom uspelo prodreti in prevzeti nadzor nad ključnim mestom Dagar, medtem ko naj bi talibani še vedno nadzorovali nekaj okoliških vasi.

ZDA so na strani Pakistana
Talibanom je sicer pred tem uspelo zajeti kar 70 pripadnikov varnostnih sil, a so jih okoli 20 medtem že rešili. Operacija pakistanske vojske pa uživa polno podporo ZDA, ki so vdor talibanov v Buner, ki je od prestolnice Islamabad oddaljen le dobrih sto kilometrov, označile kot pomembno grožnjo ter pakistanske oblasti obtožile, da so "praktično odpovedale" pred talibani in skrajneži.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.