Svet
34 ogledov

Volga: potapljači našli 50 trupel

Svojci pokojnih. EPA
Potapljači so v potopljeni turistični ladji v ruski reki Volgi v rekreacijski sobi našli 50 trupel, večinoma otrok.

Da se je v sobo zateklo več otrok, so po nesreči dejali preživeli potniki. Tiskovna predstavnica ruskega ministrstva za izredne razmere pa je dejala, da potapljači trupel še niso potegnili na kopno. Medtem so reševalci iz vode potegnili nova trupla, med njimi tudi truplo kapitana ladje.

Število žrtev, ki so jih po brodolomu potegnili iz vode, je tako naraslo na 59, v reki pa je še več deset trupel. V Rusiji je sicer danes dan žalovanja za žrtvami nesreče.

Na krovu 205 potnikov

Po zadnjih podatkih so od 205 potnikov na krovu ladje rešili le 79 ljudi. Na prizorišču najhujše ladijske nesreče v Rusiji po letu 1983 je še vedno več kot sto potapljačev ter še 300 reševalcev. Civilna zaščita je že napovedala povečanje števila reševalcev, da bi pospešili reševalno akcijo.

Ladja tehnično ni bila izpravna

Po navedbah preiskovalcev je 55 let stara Bolgarija potonila zaradi številnih tehničnih pomanjkljivosti, poleg tega je bilo na njej precej več ljudi, kot bi jih smelo biti. Plovilo je bilo namreč registrirano za 140 potnikov. Kapitan naj tudi ne bi upošteval opozoril pristojnih oblasti o neurju.

Ladjo, ki je domnevno potonila v le nekaj minutah, naj bi potegnili na kopno, Rusija pa je že napovedala, da bo podobne stare ladje umaknila iz prometa.

Komentarjev 2
  • idefix 09:35 12.julij 2011.

    Točno to sem hotel reči... SSKJ ne pozna besede 'izpraven'. Nisem kakšen zadrt slavist, vendar v vaših tekstih je vse preveč srbizmov.

  • Andro35 09:17 12.julij 2011.

    a izpravna je slovenski izraz ali kako?? brezhibna je bolj slovensko.