Svet
13 ogledov

Volijo med ruševinami

Gruzija, referendum, volitve
1/15
Žurnal24 main
V Kirgizistanu na referendumu odločajo o ustavnih spremembah, ki predvidevajo bistveno zmanjšanje pristojnosti predsednika države in ustanovitev prve srednjeazijske parlamentarne republike.

Ustavne spremembe tudi omejujejo politično moč posamičnih strank in tlakujejo pot za izvedbo parlamentarnih volitev.

Z napovedjo začasne vlade v Biškeku, da bo ne glede na napetosti na jugu države danes izvedla referendum, so se povečale bojazni, da bi lahko v državi izbruhnili novi nemiri.

Potek volitev si oglejte v zavihku Galerija.
V državi je namreč pred manj kot tremi tedni izbruhnilo medetnično nasilje, ki je po uradnih podatkih zahtevalo najmanj 264, po neuradnih pa okoli 2000 smrtnih žrtev. Kljub vsemu so oblasti v soboto na jugu države odpravile policijsko uro, ki je veljala zadnje tedne.

Referendum o ustavnih spremembah je razpisala začasna kirgiška vlada pod vodstvom premierke Roze Otunbajeve, ki želi z njim tudi legitimizirati svojo oblast, okrepiti demokratične strukture v državi in povrniti politično stabilnost, ki se je zamajala prav zaradi medetničnega nasilja. Dva dni pred referendumom je Otunbajeva volivce pozvala, naj se referenduma udeležijo in glasujejo za novo ustavo.

Referendum bo opazovalo okoli 170 tujih in 1200 domačih opazovalcev iz nevladnih organizacij, civilnih združenj in političnih strank. Da bi preprečila morebiten nov izbruh nasilja, je Organizacija pogodbe o kolektivni varnosti (CSTO) v Kirgizistan poslala posebne enote, ki naj bi pomagale tamkajšnji policiji in vojski pri zagotavljanju varnosti. Obenem je sicer CSTO zavrnil možnost, da v Kirgizistan napoti oborožene vojake.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.