Svet
4 ogledov

Volilci v španski Villaroya državljansko dolžnost opravili v eni minuti

Španija, volitve EPA
Na volišča so se danes odpravili tudi v Španiiji. Nekaj več kot 35 milijonov Špancev voli nov parlament, glasove pa lahko oddajo do 20. ure. V vasici Villaroya pa so se volitve končale že minuto po odprtju volišč ob 9. uri - vseh šest volilnih upravičencev je takoj oddalo glasovnice.

S tem so v tej vasi na severu Španije podrli rekord z volitev v Evropski parlament, ko so svojo državljansko dolžnost opravili enkrat počasneje - v dveh minutah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Ostali španski volivci imajo sicer na voljo še kar nekaj časa. Tokratne volitve sicer obetajo, da bodo ene najbolj tesnih v več desetletjih in naj bi glede na napovedi javnomnenjskih raziskav končale tradicionalni dvostrankarski sistem.

Po anketah sodeč se največ glasov obeta vladajoči konservativni Ljudski stranki (PP) premierja Mariana Rajoya, ki pa zagotovo ne bo prejela dovolj sedežev v 350-članskem parlamentu, da bi lahko samostojno sestavila vlado, tako kot jo vodi sedaj. Prejeli naj bi namreč od 25 do 30 odstotkov glasov, kar pomeni, da bodo potrebovali koalicijskega partnerja.

Opozicijski socialisti (PSOE) Pedra Sancheza naj bi tudi letos ostali za konservativci. Ankete jim napovedujejo od 20 do 22 odstotkov podpore, na prizorišče pa prihajata novi stranki - liberalni Ciudadanos in levi Podemos.

Prvemu pod vodstvom karizmatičnega Alberta Rivere se obeta od 18 do 20 odstotkov glasov. Analitiki jih vse bolj vidijo kot jeziček na tehtnici, ki bo odločil, kakšno vlado bo imela v prihodnje Španija.

Stranki Podemos, ki je izšla iz protivarčevalnih protestnih gibanj, se obeta od 15 do 19 odstotkov podpore.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.