Svet
19 ogledov

Volitve na Hrvaškem: Izenačenje levice in desnice

Kolinda Grabar Kitarović EPA
Parlamentarne volitva na Hrvaškem. Kot kaže, sta leva in desna koalicijapovsem izenačeni.

Izidi vzporednih volitev, ki jih je objavila Hrvaška televizija, tako levosredinski koaliciji Hrvaška raste in desni Domoljubni koaliciji kažejo po 56 poslancev v 151-članskem hrvaškem parlamentu. Sledijo Most neodvisnih seznamov z 18 poslanci ter Živi zid in IDS s po tremi poslanci.

Vzporedne volitve so potrdile izide predvolilnih raziskav, ki so večinoma kazale, da bosta Domoljubna koalicija na čelu z opozicijsko HDZ in Hrvaška raste dosedanjega premierja zorana Milanovića (SDP) v negotovi tekmi. Za sestavo vlade bo potrebna podpora najmanj 76 poslancev v 151-članskem osmem sklicu hrvaškega sabora.

Volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 22. uri na svoji spletni strani, ko naj bi imeli podatke s 15 odstotkov volišč. Opolnoči bodo imeli novinarsko konferenco, ko naj bi bilo preštetih približno 80 odstotkov glasovnic.

Lepa udeležba

Udeležba na voliščih do 11.30 ure je za pet odstotnih točk višja kot je bila leta 2011, na voliščih je tudi občutno več volivcev kot lani v prvem krogu predsedniških volitev, ko je udeležba dosegala 13,2 odstotka. Do 16.30 se je volitev udeležilo 46,6 odstotka volivcev.

Za sedeže v osmem sklicu sabora po osamosvojitvi države se poteguje 2311 kandidatov, med njimi 41 za 8 poslancev nacionalnih manjšin, vključno s kandidatko slovenske manjšine. Volivci so izbirali med imeni na 166 kandidatnih listah.

Kosorjeva z neveljavno izkaznico

Posebnih zapletov na voliščih ni zaznati, poročajo hrvaški mediji, ki so zabeležili le nekaj spodrsljajev med politiki. Jadranka Kosor je tako prišla na volišče z neveljavno osebno izkaznico. Morala je pohiteti na pristojni urad, ki je danes izjemoma odprt ravno zaradi takšnih primerov. Na svojem Twitter profilu je po zapletu napisala:

Predsednik Narodne stranke – Reformisti Radimir Čačić je medtem svojo osebno izkaznico pozabil doma in se je moral vrniti ponjo.

Aktualni premier in predsednik stranke SDP Zoran Milanović je prišel na volišče s svojo soprogo veselo razpoložen. Očitno je vendarle nekoliko nervozen spričo volitev, svoj volilni glas je skorajda oddal v napačno skrinjico. “Druga škatla, druga škatla,” se je slišalo iz volivne komisije.

Volišča na Hrvaškem bodo zaprli ob 19. uri. Hrvaške televizije napovedujejo, da bodo takrat objavile tudi izide vzporednih volitev in postalo naj bi bi bolj jasno, ali bo Hrvaško še naprej vodil sedanji premier Zoran Milanović ali pa bo premiersko žezlo prevzel vodja opozicijske HDZ Tomislav Karamarko.

Komentarjev 3
  • jakec1575 18:36 08.november 2015.

    O mrtvih vse lepo, pa vendar. Jaz se spomnim enega financnega ministra, ki ni znal uporabit bankomat in to demonstriral tudi preko tv. Je pa znal odobriti obcinam z 10 na 25% zadolzitev in nasplosno podpiral IMF in uporabo tuje ...prikaži več akumulacije za gospodarsko rast. Prav tako pa ni znal prepreciti bacnega ropa za tajkunske kredite v teku.

  • Papaja Popi 17:05 08.november 2015.

    Saj isto je pri naših.

  • zkvazdjkrregistracijozahtevate 16:04 08.november 2015.

    Jao jao.... In oni vodijo državo? Sramota. Še za ubogo glasovnico nimajo pojma kak se odda, osebno izkaznico imajo pa preteklo. Tle se lepo vid kakšen odnos imajo. Mi smo na stolčkih, skoz se motimo ampak nič zato. Smo priviligirani tako da ni panike.