Svet
931 ogledov

Volitve na Hrvaškem: Obeta se mu prepričljiva zmaga

Andrej Plenković Epa
Izidi vzporednih volitev na Hrvaškem kažejo na prepričljivo relativno zmago desnosredinske HDZ, ki bo imela v 151-članskem saboru 58 poslancev oziroma 14 več kot levosredinska koalicija z SDP na čelu. Sledijo desno Domovinsko gibanje s 13 mandati, zeleno-levi Zmoremo! z 11 ter desni Most s Hrvaškimi suverenisti z devetimi.

Izidi vzporednih volitev, ki so jih izvedli na vzorcu nekaj več kot 20.000 anketiranih v desetih volilnih enotah na Hrvaškem, objavile pa so jih tri hrvaške televizije z nacionalnim dosegom, so podobni ocenam na podlagi predvolilnih javnomnenjskih raziskav.

Poleg prepričljive zmage HDZ premierja Andreja Plenkovića napovedujejo, da bodo v sabor izvoljeni tudi Istrski demokratski sabor (IDS) in stranka Neodvisna platforma Sever (NPS) predsednika medžimurske županije Matije Posavca, ki naj bi imeli po dva poslanca, ter Fokus z enim poslancem.

Gre za porazdelitev 140 poslanskih mandatov, ki jih volijo v desetih volilnih enotah na Hrvaškem. Še tri poslance prispeva hrvaška diaspora v posebni volilni enoti, prav tako v svoji volilni enoti pa bodo osem poslancev izvolili v volilni enoti za narodne manjšine.

Državna volilna komisija bo prve neuradne delne izide začela objavljati ob 21. uri. Po 22. uri bo predvidoma imela podatke z okoli polovice volišč.

Današnje volitve je zaznamovala izjemno visoka volilna udeležba, ki je bila do 16.30 50,6-odstotna.

Komentarjev 4
 • Naklonsky 15:52 18.april 2024.

  Kakorkoli že, Hrvati imajo vsaj nekaj soli v glavi. Pri nas pa naci-taubizem z enim samim ciljem: propad in diktatura kapitalnega komunizma! Živela svoboda!

 • Avatar luckyss1
  luckyss1 06:09 18.april 2024.

  Hrvaški SDS spet zmagal, Hrvaška pot v propad se pospešeno nadaljuje, če ne bi imeli turizma bi jim že pošiljali pakete pomoči..

 • jakec1575 21:25 17.april 2024.

  folku z veljavnimi osebnimi dokumenti niso pustil volit, ker niso bli v volilnem registru. pol so jih pa jebal za nek moder listic 2 uri na ue in policiji, da so lahko sli volit pa premalo volisc za vse, ki ...prikaži več niso glasovali v domacem kraju itd. kradeze je zjebal hrvasko in se bolj jo bo. se 500 tisoc hrvatov se bo izselilo in ostali bojo samo se kradezejevci. ki ne znajo delat, nategujejo, kradejo ko srake. cez 100 afer in na stotine mio €.