Svet
6 ogledov

Volitve ne bodo prinesle sprememb

Aleksander Lukašenko Reuters
V Belorusiji potekajo parlamentarne volitve. Sprememb si ne obeta nihče.

Opozicija režimu predsednika Aleksandra Lukašenka tudi tokrat ni imela možnosti v predvolilni kampanji, zaradi česar bi bil uspeh že izvolitev kakega opozicijskega politika. Oblast v Belorusiji je sicer skoncentrirana v rokah predsednika države, parlament pa je organ, ki zgolj potrjuje njegove odločitve.

S prevarami do oblasti

Še vedno je živ pogrom nad opozicijo po množičnih protestih, ki so izbruhnili po predsedniških volitvah pred dvema letoma, na katerih si je Lukašenko s pomočjo nepravilnosti in prevar zagotovil nov štiriletni mandat. Evropska unija je zaradi teh dogodkov uvedla sankcije proti njegovemu režimu.

Bojkot zaradi pristranskosti

Zatiranje opozicije se je nadaljevalo tudi pred tokratnimi parlamentarnimi volitvami. Opozicijski predstavniki se pritožujejo, da je bila kampanja pristranska, opozicija pa potisnjena ob rob.
Pa tudi sicer so se številni člani opozicije zaradi zatiranja odločili, da nedeljske volitve bojkotirajo. Lukašenkovi privrženci bodo tako v 110-članskem parlamentu zagotovo imeli veliko večino - če že ne vseh sedežev. Pred štirimi leti namreč v parlament ni uspelo priti nobenemu opozicijskemu politiku.

Komentarjev 1
  • privat 15:07 24.september 2012.

    kakor pri nas...telebajsi in domače svinje!! In kdo lahko pričakuje bolje??