Svet
2 ogledov

Volitve potrdile razmere v BiH

BiH Reuters
Nedeljske lokalne volitve v BiH so potrdile dosedanje razmerje moči v državi. V okoljih z večinskim muslimanskim, srbskim ali hrvaškim prebivalstvom so namreč slavile nacionalne stranke.

Po še nepopolnih izidih, ki jih je objavila državna volilna komisija, je v največ občinah, 34, slavila bošnjaška Stranka demokratične akcije (SDA), sledi pa ji Srbska demokratska stranka (SDS), ki je zmagovalka v 37 občinah.

V Srebrenici, kjer so srbske sile med vojno v BiH izvedle pokol nad Muslimani, je po poročanju nemške tiskovne agencije Dpa slavil dosedanji bošnjaški župan Ćamil Duraković.

V Srebrenici so sicer volitve prvič potekale po istih pravilih kot drugod v državi. Volili so namreč lahko samo tisti, ki imajo tam prijavljeno stalno bivališče, medtem ko so doslej volitve izvajali na podlagi popisa prebivalstva iz leta 1990, s čimer je hotela mednarodna skupnost spodbuditi vračanje ljudi v Srebrenico.

Na volitvah je 3,1 milijona volilcev izbiralo vodje in člane občinskih svetov 139 občin med več kot 30.000 kandidati. Volitev ni bilo v Mostarju, ker je bil tamkajšnji volilni sistem spoznan za protiustavnega, oblasti pa niso dosegle dogovora o novem.

Komentarjev 1
  • reider 19:24 08.oktober 2012.

    Ja kaj pa je sedaj več'Če slaviš v 34 ali v 37 občinah?Ne štekam?