Svet
2474 ogledov

Volitve: Tako so se odločili Francozi

Francija volitve EPA
V Franciji se bosta v drugem krogu predsedniških volitev, ki bo 24. aprila, pomerila dosedanji predsednik Emmanuel Macron in skrajna desničarka Marine Le Pen. Glede na izide vzporednih volitev je Macron dobil med 28,1 in 29,7 odstotka glasov, Le Penova pa med 23,3 in 24,7 odstotka.

Na tretje mesto se je uvrstil skrajni levičar Jean-Luc Melenchon, ki je glede na izide vzporednih volitev dobil med 19,8 in 20,5 odstotka glasov.

V Franciji so sicer vzporedne volitve danes pripravile tri različne agencije, Opinionway, Ifop in Harris, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V prvem krogu predsedniških volitev se je za položaj v Elizejski palači potegovalo 12 kandidatov.

Volitve je zaznamovala precej nizka udeležba - po ocenah na volišča ni prišlo med 26 in 29 odstotkov upravičencev.

Dokončna odločitev o zmagovalcu bo znana čez štirinajst dni, ko bo Francija doživela reprizo leta 2017. Tudi pred petimi leti sta se namreč v drugem krogu pomerila Macron in Le Penova. Tedaj je zmagal Macron s 66 odstotki glasov.

Komentarjev 2
  • bobubob 23:10 10.april 2022.

    Kakšen skrajnež je pa Macron? Fašistični ? Levi? Ah, seveda , on ni skrajnež, saj se je srečal z 'našim' PV.....ki je nato takoj zaprl ruski kulturni center v Ljubljani? Še eno tako srečanje s kakim Janševim evropskim gospodarjem, pa ...prikaži veča bomo podrli tudi rusko kapelico pod Vršičem? Pa prepovedali prodajo vodke? Pomembno je le, da so bila med 'našim' predsedovanjem lička na Brdu dovolj mehko kuhana. Takrat Ukrajina seveda sploh ni bila pomembna....

  • LukaMB 22:23 10.april 2022.

    Upam, da zmaga gospa Le Pen, kajti veliko je politikov v Franciji, ki ne poznajo zgodovine in geografije. Mnogi od njih so že dokazali, da so povabili predsednika Albanije na proslavo zmage v 1. sv. vojni, Albanija pa je bila ...prikaži več proti zaveznikom Franciji in Srbiji recimo, čista provokacija, ki uspeva le v zahodnem retardiranem francoskem svetu.