Svet
96 ogledov

Volitve v Makedoniji so se zaključile

volitve Makedonija EPA
Parlamentarne volitve v Makedoniji so se zaključile brez poročil o kakih večjih incidentih. Volišča so se zaprla ob 19. uri, kot je sporočila državna volilna komisija, pa se je volitev do 17. ure udeležilo nekaj čez 60 odstotkov volilnih upravičencev.

Tudi vodja opazovalcev Evropskega parlamenta na volitvah v Makedoniji Igor Šoltes (Zeleni) je kako uro pred zaprtjem volišč ocenil, da so volitve večinoma potekale mirno. "Kakšnih večjih incidentov ni bilo zaznati, je pa seveda treba počakati do zaprtja volišč. Takrat bo tudi bolj jasna slika o poštenosti in samem sosledju današnjih volitev," je dejal.

Igor Šoltes | Avtor: Žurnal24 main Žurnal24 main
Glavno vprašanje na tokratnih volitvah je bilo, ali se bo končala politična kriza, ki že dve leti in pol hromi državo. Analitiki v to dvomijo.

Volitve so pripravili v skladu z dogovorom iz Pržina iz junija lani, ki so ga glavne stranke dosegle ob posredovanju EU. Dogovor naj bi državo popeljal iz politične krize, ki traja že od parlamentarnih volitev aprila 2014.

Takrat je opozicijska levosredinska Socialdemokratska unija (SDSM) obtožila konservativno vladajočo VMRO-DPMNE premierja Nikole Gruevskega manipulacije z volilnimi seznami. Kriza se je nato še zaostrila februarja lani z objavo prisluhov več kot 20.000 ljudem, ki so po navedbah SDSM razkrili korupcijo VMRO-DPMNE.

Volitve bi morale potekati že aprila letos, a so jih dvakrat preložili zaradi nezadovoljstva SDSM s potekom priprav in grožnje z bojkotom volitev. Konec avgusta so nato stranke dosegle dogovor, da bodo potekale 11. decembra, parlament pa je v začetku septembra potrdil še prehodno vlado, ki državo vodi do volitev.

Na volitvah so se za 123 poslanskih mest potegovali kandidati enajstih koalicij in strank, med katerimi se največja podpora obeta koalicijama pod vodstvom glavnih strank VMRO-DPMNE in SDSM.

Ankete pred volitvami niso bile enotne. Večina jih je napovedovala zmago VMRO-DPMNE, različni pa so podatki o razliki med glavnima koalicijama. Ena zadnjih anket napoveduje VMRO-DPMNE med 23- in 26-odstotno podporo, SDSM pa med 17- in 19-odstotno. Nekatere ankete so napovedale tesen izid. Vsem pa je bil skupen skoraj tretjinski delež neodločenih volivcev.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.