Svet
3 ogledov

Volitve v Pakistanu zaznamovali napadi

Volitve v Pakistanu Reuters
V dveh bombnih napadih je umrlo najmanj 18 ljudi, več deset jih je ranjenih. Kljub napadom je bila volilna udeležba visoka.

Začetek današnjih parlamentarnih volitev v Pakistanu, ki sicer veljajo za zgodovinske, saj je parlament prvič v zgodovini države zaključil celoten mandat, je zaznamovalo nasilje. V dveh bombnih napadih je namreč umrlo najmanj 18 ljudi.

Talibani izvedli obljubljeno

Prvi napad se je zgodil v Karačiju, odgovornost zanj pa so že prevzeli talibani, ki volitvam nasprotujejo in so že vnaprej napovedali, da bodo na volilni dan izvajali napade. V napadu pred voliščem je umrlo enajst ljudi, 23 je bilo ranjenih.

Drugi napad pa se je zgodil v Pešavarju, kjer je bomba odjeknila na motorju pred voliščem, namenjenem ženskam. Med ranjenimi so bili policisti, ki so varovali volišče.

Za varnost na okoli 70.000 voliščih v Pakistanu sicer skrbi okoli 600.000 pripadnikov varnostnih sil.

Izbira predstavnikov skupščin daljša za eno uro

Po prvih ocenah je na volišča prišlo okoli 60 odstotkov volivcev, zaradi velikega navala ljudi pa je državna volilna komisija glasovanje podaljšala za eno uro. Kljub več napadom je volilna komisija prepričana, da so uspeli izvesti svobodne in poštene volitve, poroča BBC.

Več kot 86 milijonov pakistanskih volivcev izbira 342 članov narodne skupščine ter tudi svoje predstavnike v štirih pokrajinskih skupščinah.

Medtem ko je na zadnjih volitvah leta 2008 slavil progresistični tabor, stranka ubite premierke Benazir Buto, se zmaga letos obeta desni sredini, ki jo zastopata Muslimanska liga nekdanjega premiera Navaza Šarifa in stranka PTI nekdanjega igralca kriketa Imrana Kana.

Za favorita velja jeklarski mandat Šarif, ki naj bi se tako že tretjič doslej povzpel na premierski položaj.

Komentarjev 0
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Če nimate uporabniškega računa, izberite enega od ponujenih načinov in se registrirajte v nekaj hitrih korakih.